Zavařování - vytvořte sladké i slané zásoby pro horší časy
Pokud se vám letos na zahradě či v sadu nebývale urodilo, narazili jste na kvalitní pláňku, zmrazených a sušených hub už máte habaděj a dumáte, co s novým úlovkem, nebo prostě jen chcete uchovat přebytek navařené omáčky, zavařování může tyto vaše výzvy vyřešit. Zavařováním si navíc vytvoříte domácí, bio a ekologicky šetrnou zásobu potravin na zimu. Ačkoli to tak dělali naši předci a s pokrokem v distribuci potravin se polevilo, dnes už se zavařováním za zpátečníky opět nebudete. Například příprava domácích džemů a kompotů je naopak vysoce módní.
Při zavařování je ovšem třeba pečlivě dbát na hygienu - sterilizovat nádobí, neolizovat příbory a vařečky, ovoce, i zeleninu pečlivě umývat. Sklenice všech možných velikostí je možné zavřít hliníkovými šroubovacími či omnia víčky. Způsobů samotného zavaření je celá řada. Ideální je mít zavařovací hrnec, proveditelné je ale také v obyčejném velkém hrnci, v troubě, nebo třeba i v myčce. Postup u každé z těchto variant se mírně liší, proto vybírejte vždy ten správný.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bagety s grahamovou moukou
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 12 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 15 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 17 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno 18. 3. 2024 07:45
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno 18. 3. 2024 07:29