Jak poznat české vejce? Krabička může být matoucí, musíte se podívat na skořápku!
10. 10. 2021 Životní styl
Nějakou dobu nás sice lékaři od jejich konzumace odrazovali, dnes se opět vejce vrací na výsluní. Samozřejmě se to s nimi nesmí přehánět, k vaření a pečení je ale zkrátka potřebujeme. Pokud si je kupujete v obchodě, možná i vy řešíte jejich původ i to, v jakých podmínkách slepice žijí.
Z klecového chovu raději ne
Problematika chovu slepic, od nichž máme vajíčka, je v posledních letech docela ožehavým tématem a většina potravinových řetězců se zavázala vyřadit ze svých vitrín vejce od slepic žijících v klecovém chovu. Nabídka vajec z klecových chovů by měla do roku 2027 zmizet a životní podmínky slepic by se tak konečně mohly zlepšit. Řada chovatelů už klecové chovy zrušila a spousta obchodů už nabízí pouze vajíčka podestýlková nebo z volného chovu. Poznáte ale, která to jsou? Krabice s obrázkem slepice na zelené louce totiž nutně nemusí znamenat, že tak báječně se opravdu slípka má.
Mohlo by vás zajímat
Co najdete na krabici
Základní informace se dozvíte na krabici. Najdete tam hlavně informace o firmě či počtu kusů v balení ale také velikost vajíček, respektive hmotnostní skupinu. Rozlišují se čtyři velikosti vajíček S, M, L a XL. Vejce S váží do 53 g, M by měla mít 53 až 63 g, L 63 až 73 g a XL váží více než 73 g. Kromě toho tam zjistíte i praktické informace, jako je datum minimální trvanlivosti, které nesmí být více než 28 dní po snášce, a doporučení pro uchování vajec. Tento údaj bývá stejný, neboť vejce by měla být uchovávána při nekolísavé teplotě v rozmezí od +5 do +18 °C. Prodávat se mohou nejpozději 7 dní před uvedeným datem minimální trvanlivosti.
Mohlo by vás zajímat
Spoléhejte se raději na razítko
Všechny potřebné informace o vejcích a chovu slepic ovšem zjistíte z razítka natištěného na vajíčku. Na krabici jsou totiž uvedeny pouze informace, kde byla vejce balena nebo tříděna a ty nemusejí odpovídat opravdovému původu. Je běžné, že třídírna nakupuje vejce od chovatelů v jiné zemi. Chcete-li znát skutečnou zemi původu vajec, musíte se podívat na skořápku. Pokud vám jde o to, aby byla vejce opravdu česká, musí být na vejci zkratka CZ. Zkratka PL znamená vejce polského původu, DE říká, že jsou od německého chovatele, LT jsou vejce z Litvy a NL znamená původ v Nizozemí. Jestliže vám záleží na tom, v jakých podmínkách žily nosnice, nejdůležitější je pro vás první číslice na vajíčku. Právě ta vám oznámí způsob chovu slepic, od nichž jsou vajíčka. Číslo 1 znamená vejce od slepic chovaných ve volném výběhu. V tomto případě musí být splněna podmínka volného přístupu do venkovního výběhu s maximálně 4 m² na nosnici. Číslo 2 je na vejcích od slepic z halového chovu na podestýlce. V nich může být maximálně 9 nosnic na 1 m² plochy a třetina plochy má být pokryta podestýlkou, v případě voliér pak mohou být v jedné pouze 4 patra. Podle čísla 3 poznáte nechvalně proslulá vejce z klecového chovu. Jedna nosnice má v tomto případě nárok na minimálně 750 cm², v kleci má být hnízdo a prostor pro podestýlku. Nejkvalitnější a také nejdražší bývají vejce s číslem 0. Jde totiž o vejce z ekologického chovu, kde může být maximálně 6 slepic na 1 m² a krmení musí pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí.
Mohlo by vás zajímat
Jak vypadá kód
Poslední čtyřčíslí na vajíčku označuje konkrétní chov, který si můžete najít na stránkách státního podniku Mezinárodní testování drůbeže (mtd-ustrasice.cz/vyhledavani). Celý kód uzavírá údaj o velikosti vajíčka. Kód tak může mít třeba takovouto podobu: 1CZ 1234 M. Tento ukázkový kód tak říká, že vejce je od nosnice chované ve volném výběhu, pochází z České republiky, jeho velikost je M a mělo by mít váhu mezi 53 až 63 g.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho vařit vejce naměkko, nahniličku nebo natvrdo?
Čím nahradit vejce, které chybí do receptu? Ukážeme vám několik možností
Den vejce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12