Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lexikon vajec: Už jste ochutnali obří pštrosí, delikátní křepelčí nebo zakázané kachní?
Zdroj: Unplash, Grace O'Driscoll

Vejce odjakživa patří mezi základní potraviny. Používáme je při vaření, pečení, doplňujeme jimi letní saláty nebo polévky, vařená natvrdo slouží jako zásobárna jídla na cesty či výlety. Ovšem zároveň vajíčka v posledních letech tak trochu bojují se špatnou pověstí. Co je na tom pravdy a zda jsou lepší vejce slepičí, křepelčí nebo dokonce pštrosí, to si řekneme v následujícím článku.

Super potravina, nebo zabiják?

Dříve bylo vejce považováno za bílkovinami, vitamíny a minerály doslova nadupanou potravinu. Vejce totiž podle portálu o jídle Good Food provozovaného BBC skutečně obsahuje vitamíny A, C, D, E a K, B6 a B12, dále minerály jako jsou železo, fosfor, draslík, měď a zinek, cenné omega-3 mastné kyseliny a velice lehce stravitelné bílkoviny. Naše babičky nepotřebovaly žádné studie, aby vejce zařazovaly do jídelníčku klidně denně. Ovšem když nastala Velká cholesterolová revoluce, smetla s sebou právě i vajíčka, jejichž žloutek obsahuje značné množství cholesterolu.

Po bezvaječných letech, kdy bylo volské oko skoro sprosté slovo, přišli vědci s dalším zjištěním: konzumace vajec nemá na hladinu cholesterolu zásadní vliv! Problém usazování cholesterolu v cévách je totiž složitější a jak uvádí web Livescience.com, u většiny lidí má cholesterol v potravinách na hladinu celkového cholesterolu a škodlivého LDL cholesterolu v krvi mnohem menší vliv než směs tuků ve stravě. A roli při dobré hladině cholesterolu hraje i příjem vitamínu C. Každopádně, vajíček se nemusíte bát a klidně si dopřejte jedno denně. Které to bude?

Co bylo první?

Slepice, nebo vejce? Tahle filozofická otázka provází lidstvo od nepaměti a odpověď je stále neznámá. Každopádně dnes už se nemusíme spoléhat jen na slepici. Jsou i jiní živočišní „dárci“ vajíček, třeba křepelka, perlička, kachna nebo husa. Už jste některé z méně tradičních druhů vajec ochutnali? Někdy je to snadné, jindy skoro nemožné. A ne vždy bezpečné.

Vejce křepelčí

O kropenatých mini křepelčích vajíčkách se říká, že jsou mnohem zdravější a mají méně cholesterolu než vejce slepičí. Jak je to ve skutečnosti? Co se týče cholesterolu, oba druhy vajíček jsou na tom stejně. Křepelčí vajíčko má cholesterolu méně jen proto, že je zhruba čtyřikrát menší. Ovšem jiné to je s dalšími látkami. Podle Food Data Central U.S. Department of Agriculture obsahuje křepelčí vejce více železa, vitamínu B12 i B2. Takže skutečně výživově o něco hodnotnější je. Navíc je k dostání ve všech supermarketech, ovšem je oproti vejci slepičímu o dost dražší. A také se trochu jinak upravuje; řepelčí vajíčko vařte naměkko 1 minutu, natvrdo 2 až 3 minuty. Mini křepelčí volská oka mohou skvěle doplnit saláty nebo toasty.

Vejce pštrosí

Jedno pštrosí vejce váží dle velikosti 600 až 1600 gramů. Samice pštrosa tak snáší největší vejce ze všech žijících ptáků. Asi proto se podle The Grove Encyclopedia of Decorative Arts skořápky pštrosích vajec zdobily různými malbami a následně používaly již ve čtvrtém tisíciletí př. n. l. v severní Africe jako nádoby, nejčastěji poháry a mísy. Pštrosí vejce obsahují podle portálu Medium.com méně cholesterolu, nasycených tuků a sodíku než vejce slepičí, jsou tedy o něco zdravější. Ovšem zase nejsou moc praktické ke konzumaci a ani nepatří mezi nejlevnější. Jedno pštrosí vejce o váze 600 g pořídíte na pštrosí farmě zhruba za 250 korun. Ovšem tahle porce odpovídá přibližně 15 vejcím slepičím. Abyste jedno takové vejce uvařili natvrdo, budete potřebovat od doby varu 35 minut času.

Vejce perliček

Jsou zhruba poloviční než vejce slepičí, mají krémovou barvu se světle hnědými skvrnami a velmi pevnou skořápku. Díky tomu se vyznačují delší trvanlivostí. Perliččí vejce lze zakoupit jen na farmách a jen v určitém období v roce. K dostání jsou za 5 korun/ kus, což není tak mnoho na to, abyste je ochutnali. Vejce od perličky totiž obsahuje poměrem více žloutku, má tedy více tuků a dokonce i bílkovin.Díky tomu je chuťově bohatší a vyznačuje se krémovou konzistencí.

Husí a kachní

Oba druhy je zakázáno používat při přípravě jídel v hromadném stravování kvůli značnému riziku obsahu bakterií. Takže pokud je seženete - opět zřejmě jen na specializované farmě nebo možná u hodného souseda - je vhodnější používat je do pečených moučníků. Teplená úprava případné bakterie zničí a bábovka nebo koláč s husími či kachními vejci budou mít vláčnou konzistenci.

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více