Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím nahradit vejce, které chybí do receptu? Ukážeme vám několik možností

Chystáte se vařit, a zjišťujete, že na připravovaný pokrm máte málo vajec nebo snad dokonce žádná? Co teď? Někdy je nejjednodušší je vejce prostě vynechat. Ve všech pokrmech se to tak dělat nedá, pak je nutné improvizovat.
Vajíčka, přidaná do pokrmu, suroviny pojí nebo kypří. Nahrazovat je možné maximálně 2-3 vejce, více ne. A pokud jsou vejce v pokrmu zásadní surovinou (vaječina atd.), odložte jeho přípravu na jindy, až je budete mít doma.

Kde být vejce mohu, a nemusí?

V mnoha domácnostech se z matky na dceru dědí recepty na nadýchané kynuté přílohové knedlíky, do kterých je přidáváno vejce nebo žloutek. Vyzkoušejte uvařit knedlíky bez nich, jsou i tak výborné.

Zrovna tak můžete s klidem zcela vynechat vejce (nebo žloutek) z kynutých těst na housky, rohlíky a další slané pečivo, přidejte místo něj lžíci oleje.

Míchaná vejce se dají nastavit krupičkou, výsledná vaječina z méně vajec nakrmí více lidí.

Je třeba připravit majonézu nebo tatarskou omáčku a doma není vejce? I tady si budete vědět rady a tuto lahodnou studenou omáčku připravíte i bez něj!
 

Čím můžeme vejce nahradit?

Pomohou tyto suroviny:

  • Banán: Ve sladkých pokrmech (jako jsou muffiny, sladké chlebíčky, korpusy, krémy) místo vejce použijeme půlku rozmačkaného banánu. Dodá pečivu vláčnost i příjemnou banánovou chuť.

  • Jablečné pyré: také dodá vláčnost a vlhkost, a zároveň neovlivní chut tolik, jako banán. 1 vejce nahradí cca 80 ml pyré, je použitelné do sladkých moučníků, koláčů a palačinek

  • Olej: jedné vejce v moučníku je možné nahradit olejem (slunečnicovým), více oleje by už mohlo nepříznivě ovlivnit konzistenci i chuť moučníku. 1 vejce nahradí 60 ml rostlinného oleje

  • Hraška: Jde o o směs s vysokým podílem hrachové moučky, která se vyrábí ve třech variantách – Vanilková, vhodná do sladkých jídel, Pikant k obalování a Jemná na zahušťování a bešamel. Základní dávkování při náhradě vajec je 1 polévková lžíce Hrašky (cca 20 g) za jedno vejce. Do těst můžete k Hrašce přidat ještě lžíci oleje.

  • Strouhaný brambor: Ve slaných jídlech jedno vejce nahradí 2 až 3 lžíce nastrouhaného syrového bramboru. Vhodné do placek, karbanátků, polévek i omáček.

  • Chia semínka: Semínka je nutné nechat nabobtnat ve vodě (chia gel). Jedna lžíce semínek zamíchaná ve 3-4 lžících vody nahradí po 15 minutách odstátí 1 vejce. Díky chia bude moučník navíc obohacený o nenasycené mastné kyseliny a další látky. Hodí se do různých moučníků, i karbanátků, placek a nádivek.

  • Lněné semínko: Podobnou schopnost jako chia semínka má i lněné semínko. Místo 1 vejce použijte 1 lžíci rozmixovaných lněných semínek smíchaných se 5 lžícemi vody. Směs nechte odstát, dokud nevznikne krémovitá hmota svou konzistencí podobná vajíčku. (Proces bobtnání lze uspíšit, pokud mletá semínka ve vodě znovu mixujeme.) Nabobtnalá semínka můžete použít stejným způsobem jako chia gel.

  • Ovesné vločky: Pokud se chystáte péct sušenky a nemůžete, nebo nechcete použít vejce, pomůžou ovesné vločky. Vezměte 2 polévkové lžíce ovesných vloček, namočte je do trochy mléka a nahraďte jimi 1 vajíčko.

  • Cizrnová mouka: Velkou službu vám prokáže cizrnová mouka, která je v pokrmech vhodná k vázání tekutin (nákypy, quiche) a jídlu dodá i potřebné bílkoviny. K náhradě 1 vejce použijte cca 3 lžičky mouky se 3 lžičkami vody.

  • Sójová mouka: Obsahuje bílkoviny a škrob. Sójová mouka zajistí spojení a konzistenci třených těst, těsta na sušenky, vafle, cookies i brownies. Smícháme 1-2 lžíce sójové mouky se 2 lžícemi vody, to nahradí 1 vejce. (Při použití většího množství této mouky se může stát, že je v pokrmu cítit.)

  • Hedvábné (Silken) tofu: Rozmixované hedvábné (Silken) tofu zajistí krémovou konzistenci a jemnou chuť, třenému i kynutému těstu dodá vlhkost a vláčnost. Na míchaná vajíčka, do pomazánek místo vejce natvrdo a podobných receptů se dobře hodí i klasické tofu natural.

  • Arašídové máslo: Místo 1 vejce přidejte do moučníku či krému 3 lžíce hladkého burákového másla. Při použití arašídového másla vždy myslete na to, že má slanou chuť.

  • Škrob (Solamyl): Suroviny dobře spojí 2 lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu rozmíchané ve 2 lžících studené vody, to nahradí 1 vejce.

  • Pudinkový prášek: Místo 1 vejce použijte do sladkých litých těst, pudinků, krémů a dalších moučníků 1 lžíci pudinkového prášku s 1 lžící oleje.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky