Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně skladovat vejce? Do mrazáku patří jedině rozšlehaná

Máte možnost donést si pěkná vejce od souseda, od farmáře nebo z akčního nákupu v obchodě? Jak je uložit, aby se nezkazila? První pravidlo je jasné: Čím čerstvější vajíčka ukládáme, tím pro nás lépe.

Jak poznáme, že je vejce čerstvé?

Pokud vejce ponoříme do sklenice s vodou, to čerstvé klesne ke dnu. Vajíčko, které se ve vodě jakoby staví na špičku, ale stále se drží pod vodou, je staré asi 7-10 dnů. Nejstarší vejce plavou zcela ke hladině a bylo by vhodné je spotřebovat co nejdříve. Do misky nebo hlubokého talíře rozklepnutá čerstvá vejce drží pěkně pohromadě a neroztékají se.

Jak ukládat čerstvá vejce, aby vydržela co nejdéle?

  • Teplota při skladování nesmí překročit 18°C. Doporučená teplota pro ukládání vajec je 5-8°C. Je tedy nutné je uložit do chladu lednice.

  • Vajíčka bychom neměli ukládat do dveří lednice, byť je v nich téměř vždy výrobcem umístěn stojánek na vejce. Kvůli častému otevírání lednice se potraviny (včetně vajec) v jejích dveřích ohřívají okolním teplým vzduchem. Vejce by naopak měla být uložena v lednici poměrně vzadu, kde je stabilní chlad.

  • Vejce nevystavujeme prudkým změnám teploty, protože by se mohla orosit a pak i plesnivět.

  • Vejce před uložením nikdy neomýváme. Narušila by se tím ochranná vrstva pórovité skořápky a zvýšila její náchylnost k průniku mikroorganismů zvenčí dovnitř vejce. (Možnost nákazy salmonelou.) Vejce omyjeme až těsně před použitím.

  • Neukládat do lednice v kartonovém obalu, ve kterém byla vajíčka koupena. Obal bývá většinou znečištěný množstvím (často zdraví nebezpečných) mikroorganismů, které mohou v lednici kontaminovat ostatní potraviny.

Dají se vejce mrazit?

Vejce celá, tak, jak je vyklepnete ze skořápky se mrazit nedají. Tedy - dají, ale po rozmrznutí je bílek v pořádku, kdežto žloutek drží pohromadě, jako by byl z měkké gumy - poznal to asi každý, kdo chová slepice a někdy v zimě sebral na dvorku přehlédnuté a zmrzlé vajíčko.

Bílky můžeme v mrazáku skladovat běžně, v popsané krabičce, a v průběhu času přidávat další kusy bílků, kdykoliv nám z pečení nějaké zbydou. Z bílků pak můžeme upéct jednoduché a úžasně dobré štafetky nebo vánoční sněhové cukroví. Sníh jde z těchto rozmrzlých bílků ušlehat velice pěkně.

Pokud chcete zamrazit vejce celá, je nutné je před uložením do mrazáku dobře rozšlehat, aby se promísil s bílkem - takové vejce je po rozmrnutí jako čerstvé a dá se použít třeba na knedlíčky do polévky nebo do těsta na buchty.

 

 

 

Tento tip je užitečný  (35x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Máma v kuchyni

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům