Už jste vyzkoušeli růžovou „ruby“ čokoládu? Chutná po malinách a nádherně voní!
30. 11. 2021 Historie a zajímavosti
Má krásnou růžovou barvu, za kterou ovšem nemohou žádná umělá barviva. Pokud ji tedy použijete k dozdobení cukroví, dodá mu neobvyklý odstín, a to zcela přírodní cestou. Kromě toho si vás získá zajímavou jemně sladkou ovocnou sametovou příchutí, z níž ucítíte lesní ovoce.
Čtvrtý druh čokolády
Na čokoládě (respektive na výrobcích z kakaových bobů) si pochutnáváme již několik staletí a za tu dobu prošla řadou proměn. Různými způsoby se dochucuje a vylepšuje, dělají se z ní lahodné pralinky, přidává se do ní koření a člověk by se mohl domnívat, že nic lepšího se už nemůže vytvořit. Chyba lávky, před pouhými čtyřmi lety se totiž na trhu objevila neobvyklá čokoláda tmavě růžové barvy, která je dnes označována jako čtvrtý druh čokolády. Na rozdíl od těch běžných je ruby čokoláda vzácnější a také trochu dražší.
Mohlo by vás zajímat
Speciálně zpracované boby
Jak je to s původem ruby čokolády není úplně jasné. Jak se píše na stránkách Independent.co.uk, podle švýcarské společnosti Barry Callebaut, která růžovou čokoládu vyrábí, je tato vyrobena ze speciální odrůdy kakaových bobů rubínově zbarvených, z nichž je možné získat růžový prášek a z něj pak tmavě růžovou čokoládu. Firma se výrobou této něžně zbarvené pochoutky začala zabývat již v roce 2004 a dala si s ní opravdu práci, neboť ji představila až po více než deseti letech roku 2017. Výrobce tvrdí, že barva je opravdu čistě přírodní a ani ovocnou chuť jí nedodávají žádná umělá aromata, nicméně způsob výroby růžové čokolády je přísně střeženým tajemstvím. Jisté je, že růžové a fialové kakaové boby opravdu existují a třeba v Peru nebo v Ekvádoru rostou úplně běžně. Pražením však tmavnou a vzniká z nich běžná hnědá čokoláda. Kouzlo růžové čokolády tak spočívá ve speciálním zpracování kakaových bobů, které se buď nefermentují nebo se zřejmě fermentují kratší dobu, čímž je zachována jejich růžová barva. Usuzuje se také, jak je uvedeno na stránkách Confectionerynews.com, že se pak boby ošetří kyselinou citronovou, čímž se růžová barva zakonzervuje. A čokoláda má pak díky ní i lehce nakyslou chuť. Předností rubínově zbarvené čokolády je, že boby, z nichž se vyrábí, jsou pěstovány většinou podle pravidel ekologického zemědělství, což se logicky odráží i ve vyšší ceně čokolády.
Jako čokoláda s malinami
Ruby čokoláda se prý nejvíc podobá bílé čokoládě – chutná totiž jako kdybyste do bílé čokolády přimíchali maliny. Specifická je u ní hlavně její nakyslá chuť připomínajíc hlavně lesní plody. Jak je uvedeno na portálu Forbes.com, podle norem musí rubínová čokoláda obsahovat aspoň 1,5 % odtučněné kakaové sušiny a minimálně 20 % kakaového tuku. Sice jsou v ní povoleny koření a různá přírodní a umělá aromata, ta ale nesmí napodobovat chuť čokolády, mléka, másla nebo ovoce. Nesmí v ní být také barviva, která by jí dodávala růžovou barvu. Růžová čokoláda se prodává v tabulkách, vyrábí se z ní i různé sladkosti, některé známé cukrovinky, např. některé čokoládové tyčinky se prodávají i v ruby verzi. Již tak specifická chuť čokolády se výborně snoubí s chutí slaného karamelu, koření, pepřem nebo exotickým ovocem, jako je mango nebo liči. Čokoláda se obvykle prodává i ve formě čokoládových čoček, které snadno rozpustíte a můžete pak vzniklou polevou dozdobit různé košíčky, sušenky nebo další druhy vánočního cukroví. Na svátečním stole se budou vyjímat opravdu skvěle a netradičním cukrovím každého oslníte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít čokoládu ve sladkém pečení: Tipy pro všechny příležitosti
Den čokolády s mandlemi
Jak poznat kvalitní čokoládu? Sledujte složení, množství kakaa i původ kakaových bobů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12