Slano-sladké mámení: Jak na slaný karamel, aby se nespálil a nebyl plný hrudek?

2. 5. 2021 15:59

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Unplash, Theo Crazzolara Zdroj: Unplash, Theo Crazzolara
Milujete karamel, ale jeho příprava se vám nedaří, nebo jste si na ni ještě ani netroufli? Nemusíte hned vyrážet do obchodu, abyste si tuhle delikatesu koupili. Nejlepší karamel uděláte pomocí našich rad doma!

Nezbytné suroviny i náčiní

K výrobě karamelu nepotřebujete jen cukr, máslo a smetanu, ale také vhodnou nádobu, kde můžete nechat cukr zkaramelizovat. Nabízí se sice pánev, ovšem to není ideální volba. Pro přípravu karamelu je lepší nerezový kastrůlek se silným dnem. Cukr při zahřívání i při následném přidávání dalších ingrediencí trochu prská, a tak byste si mohli zbytečně zaneřádit varnou plochu, nebo v horším případě se popálit. Zároveň se někdy k míchání používá nerezová metlička, a ta by mohla pánev poškodit.

Pozor si musíte dát ještě na jednu zdánlivou banalitu, a tou je cukr. Karamel se dělá z krupicového nebo krystalového cukru, ale jen pokud jde o čistý stoprocentní cukr bez dalších přísad. Na obalu hledejte ve složení toto: 100% cukr. Je-li tam naopak uvedeno například „sacharóza 99,6 %“, nejde o 100% cukr a karamel by se vám z něj nemusel podařit.

Správný postup

Postupy, jak udělat karamel, jsou v zásadě dva. Jedním je nasypat cukr do rendlíku a nechat jej za občasného míchání zkaramelizovat, tedy zhnědnout. Druhou možností je taky nasypat cukr do rendlíku, ale pokropit jej vodou a zcela bez míchání nechat postupně svařit cukr s vodou na čirý sirup, který následně začne hnědnout. Přední cukráři se nyní přiklánějí k druhé možnosti. Dá totiž méně práce a riziko potíží je minimální. Správně vybarvený karamel má jantarovou až medovou barvu, ale nejde moc do tmavé, to už by mohl být cukr spálený. Na to pozor, raději včas stáhnete kastrůlek z plotny. Spálený karamel se totiž nedá nijak zachránit - nezbývá, než jej vylít.

Jednoduchý recept, jak doma vyrobit skvělý marcipán jako od cukráře

Jednoduchý recept, jak doma vyrobit skvělý marcipán jako od cukráře

Marcipán je cukrářská hmota, jejímž základem jsou oloupané a rozdrcené sladké mandle a cukr, které…

Jakmile je cukr rozpuštěný, vlijte do něj smetanu (doporučujeme opravdu tučnou, nejlépe 33%), prošlehejte nerezovou metličkou a provařte. Pak přidejte máslo. Vše společně by mělo utvořit sametově hladkou omáčku bez hrudek. Pokud se přece jen nějaká hrudka objeví, opatrně ji vyjměte děrovanou naběračkou.  

Sůl nad zlato?

Na začátku jsme psali, že vás naučíme dělat slaný karamel. Jenže pro jeho výrobu musíte umět základ, tedy klasický karamel. Kdy přidáte sůl, je na vás. někteří cukráři ji dávají během míchání smetany a másla, jiní až když je karamelová omáčka hotová. Se solí si můžete trochu pohrát a do karamelu nasypat třeba lžičku himalájské růžové soli. Nebo použijte šéfkuchaři oblíbenou maldonskou vločkovou sůl, případně zkuste pomerančem, citronem nebo levandulí ochucený solný květ Flor de Sal z Mallorky. Karamel tak díky této „tajné přísadě“ získá ještě jeden chuťový rozměr navíc.

Skladování a použití  

Hotový karamel nalijte do čistých skleniček a nechte zcela vychladnout. Poté skleničky uzavřete a karamel skladujte v lednici. Vydrží nejméně týden. A na co jej můžete v kuchyni využít? Pokud se ovládnete a nevyjíte jej ze skleničky rovnou lžičkou, dají se karamelem výtečně doladit palačinky, lívance, ovocné poháry, sladké kaše, zmrzliny nebo třeba cheesecake. Karamel může také sloužit jako náplň do pralinek či jako součást dortového krému. Zkrátka, možností je mnoho. Tak si oslaďte život!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Kde vzal Pepek svaly aneb Pravda o špenátu: Kolik železa ve skutečnosti obsahuje?

Kde vzal Pepek svaly aneb Pravda o špenátu: Kolik železa ve skutečnosti obsahuje?

Někteří jej milují, jiní při pohledu na zelenou kaši, tedy dušený špenát, málem omdlévají. O lásce…
Exotické ovoce od A do Z, díl II.: Jak chutná pithaya a čím jsou zvláštní baby banány?

Exotické ovoce od A do Z, díl II.: Jak chutná pithaya a čím jsou zvláštní baby banány?

Teplé slunné dny lákají ven a k chuti přijde kousek čerstvého ovoce. Proč se spoléhat jen na to…
Proč i do sladkého těsta patří špetka soli? Odhalte magii chuťových kombinací

Proč i do sladkého těsta patří špetka soli? Odhalte magii chuťových kombinací

Milujete vaření a chcete pro své hosty to nejlepší? Pak zkuste malinko „zariskovat“ a dotáhnout…
Byliny v kuchyni: Co dokáže jahodník? Listy zlepší trávení, plody vyčistí střeva

Byliny v kuchyni: Co dokáže jahodník? Listy zlepší trávení, plody vyčistí střeva

Každý rok na jaře se to na zahrádkách a v pěstírnách začíná červenat. Sezóna jahod je tady! Víte, v…
Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?

Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?

Loňský rok se na kavárnách podepsal. Zavřeno měly většinu času a svůj šálek kávy jste si nejčastěji…
Grilovací sezóna zahájena! Soutěžte s Toprecepty o zbrusu nový gril a další skvělé ceny

Grilovací sezóna zahájena! Soutěžte s Toprecepty o zbrusu nový gril a další skvělé ceny

Slunné dny jsou tady a (snad) už neodejdou, což znamená jediné: sezóna grilování je zahájena! Ať už…
Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Tapiokové pudinky poslední dva roky nesmějí chybět v nabídce žádné správné trendy kavárny stejně…
Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

„Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“ praví známé lidové pořekadlo. Sezóna bezu je v plném…