Pečeme s Ivou: Rychlé jogurtové makovky jsou skvělé třeba na snídani
31. 3. 2022 Vaření
Chcete upéct dobré lehce sladké pečivo s malou námahou a bez větších pekařských zkušeností? Tyhle makovky budou to pravé! Už je nemusíte kupovat v obchodě, kde stejně nevíte přesně, co je uvnitř. Lepší a levnější si připravíte doma. Vymyslela jsem recept, který je snadný na přípravu a nenáročný na ingredience. Zkusíte to?
Když pekařka promluví...
Občas dostávám dotaz na poměrně rychle a s malou námahou připravené kynuté pečivo. Jestli to vůbec půjde? Ano, je to snadné. Tyto mírně sladké makovky bývají většinou tvarované jako rohlíčky, vonící máslem a sypané celým mákem. Těsto na rychlé makovky je zaděláno jogurtem a samo pečivo formované co nejjednodušeji, nejrychleji, nejúsporněji. Upečené makové bulečky s lehounce voňavou střídou lákají k ochutnání děti i dospělé a chutnají promazané máslem nebo jen tak, suché.
Co budete potřebovat? 130 g vlažné vody, 100 g bílého jogurtu, 60 g cukru, 2 vanilkové cukry (40 g), 3 lžíce oleje, 60 g změklého másla, půl vejce (zbytek zůstane na potření makovek před pečením), půl rovné lžičky soli, 500-530 g hladké mouky, 15-18 g čerstvého droždí
Jak budete postupovat? Do vlažné vody vsypeme vanilkový cukr, přidáme droždí, dobře rozmícháme a necháme 15- 20 minut stát. Ke zpěněnému droždí přidáme zbytek surovin (mouky nejdříve jen 500 g) a uhněteme těsto. Je-li třeba, během hnětení dosypeme zbytek mouky – její množství závisí na hustotě jogurtu a velikosti použitého vejce. Uhnětené těsto necháme 30 minut odpočinout, pak ho propracujeme, rozdělíme na 12-14 malých kousků a z každého uděláme malou bulku, kterou uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Včas zapneme předehřívat troubu a asi po 20-30 minutách kynutí připravené makovky, které téměř zdvojnásobily objem, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce, posypeme celým mákem a upečeme (200 °C / cca 17-20 minut).
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbená sladká jídla s mákem. Které recepty si bez něj nemůžeme představit?
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13