

Máslové makovky
Suroviny
- Na omládek:
- 100 g vody
- 17-20 g čerstvého droždí
- necelá lžička medu nebo sladěnky
- 130 g hladké mouky
- Dále do těsta:
- 100 g vody
- 100 g cukru
- špetka soli
- půl rozšlehaného vejce (zbytkem pak makovky pomažeme před pečením)
- 350-360 g hladké mouky
- 100 g másla
- mák na posyp před pečením
Postup přípravy receptu
Suroviny na omládek dobře prošleháme a hotový omládek necháme v teple hodinu kynout.
Po ho hodině k němu přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a zakryté ho necháme znovu kynout – i 90 minut. Během té doby těsto dvakrát promísíme.Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Každý kus vytvarujeme jako bulku a necháme pár minut odpočinout. Pak bulky rozválíme dokulata, plát těsta rádlem rozřízneme na 6 klínků a z každého umotáme rohlík.
Umotané makovky poukládáme na plech s pečící fólií (střední cíp by měl ležet pod makovkou, aby se při kynutí a pečení nerozvinula), lehce jim zahneme oba konce a necháme je nakynout.
Potřeme zbytkem vejce, který jsme rozšlehali s 1-2 lžícemi vody, bohatě posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Pekla jsem s horkovzduchem, na 200°C, asi 18-20 minut.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/maslove-makovky/
Podle starších pekařských knih nejsou makovky totéž, co loupáky.
Recept na makovky máte před sebou. Loupáky jsou prý českou (resp. pražskou) specialitou. Kusy těsta se při jejich výrobě rozválely, pokladly jako oříšky velikými kousky tuku nebo másla, které se opatrně vpravily do těsta. Potom se těsto sbalilo, rozdělilo na kousky a tvarovaly se loupáky. Před pečením pak pekaři ty levnější potírali vodou, lepší druhy máslem nebo vejcem – mákem sypané nebyly téměř nikdy.
Při pečení se máslo mezi vrstvami těsta rozteklo a u hotového rohlíku se pak tyto vrstvy daly hezky loupat – odtud mají název....
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Máslové makovky
-
Vyzkoušeno, jen jsem neměla celý mák. Jinak výborné a přidávám foto..
-
Frantiska: Jsou, jak namalované ! Já mám velice ráda takové vypečenější, moc by mi chutnalo!
-
golnar, Frantiska: děkuji za vyzkoušení receptu a Františce i za krásnou fotografii
-
tak dlouho jsem kupovala sladěnku :) až jsem použila med. Těsto je naprosto úžasné a krásně se s ním pracuje. Zapomnela jsem dat vajicko, takze priste ho tam dám. Jen se musim naucit delat vetsi rohlíky.
-
apsolutně perfekní,dekuji moc, budu péct znovu a znovu .
-
magdalenka: nádherné!
Děkuji za obě fotky
-
Pridávam foto makoviek bez maku...až po zamiesení som zistila, že sa mak doma nenachádza a nechcelo sa mi do obchodu. Posypala som to granulovaným cukrom od žížaly https://www.toprecepty.cz/recept/62103-granulovany....
Recept som dodržala, cesto je ľahké ako pena. Zase si nesklamala - po vytiahnutí z rúry som si dala ku káve okamžite dva rohlíky - s maslom a broskyňovým džemom...skvelé! -
magdalenka: ach, děkuji, opravím
-
cathleen: Valery sa asi pozastavila hlavne preto, že v omládku je voda v ml a v ceste v gramoch.
-
Valery21: všude uvádím jen gramáž. Jednak jsou různé odměrky nepřesné a pak také - pokud vážíš suroviny pevné, je už maličkost navážit i vodu, olej nebo cokoliv tekutého. A vždy zcela přesně
Eja57: díky za záskok -
Valery21: Cathleen určitě odpoví také - ale u pečení hlavně sladkého se běžně i množství vody uvádí v gramech....
-
Sladěnka se dá nahradit medem, dělám to tak u všech receptů, kam sladěnka jde a neměla jsem nikdy problém.
Cathleen: U ingrediencí do těsta máte 100g vodyJen takový drobná chybička
-
bystrouska:
děkuju!
-
V tomto týdnu jsem je pekla už dvakrát, jsou vynikající
. Protože jsem lína kuchařka
, dala jsem suroviny včetně omládku do pekárny
. S těstem se moc dobře pracuje a makovky jsou lepší než kupované
.
-
gazela: sladěnka je sladový výtažek barvy a hustoty tmavého medu, koupíte ji ve Zdravé výživě