Zdravé tuky ve stravě dětí: Dodají energii, udržují tělesnou teplotu a zajišťují vstřebávání vitamínů
25. 5. 2022 Životní styl
Výživa hraje zásadní roli ve správném růstu a vývoji už od raného věku. A i když se z příjmu tuků stal v době vysokého procenta obézních lidí strašák, tuky ve stravě potřebuje každý z nás. A děti především. Nejsou ale tuky jako tuky. Pojďme si představit ty zdravé.
Tuky hrají významnou roli v celkovém vývoji
Zdravé tuky by měly u dětí tvořit 30–40 % doporučeného příjmu energie za den. To je přibližně o 5-10 % více, než u dospělých. Jedním z důvodů je fakt, že tuk je potřebný pro správný růst v mnoha ohledech. Co všechno tuky u dětí ovlivňují?
- Starají se o efektivní využití přijatých vitamínů (tedy těch rozpustných v tucích).
- Zajišťují tvorbu některých hormonů.
- Udržují tělesnou teplotu.
- Poskytují ochranu vnitřním orgánům.
- Dodávají energii pro dětské aktivity.
- Podílí se na správném duševním vývoji dětí.
- Ovlivňují kvalitu imunitního systému.
Mohlo by vás zajímat
Zdravé vs. nezdravé tuky
Tuky jsou bezesporu velmi důležitou součástí jídelníčku dětí, ovšem snad každému rodiči je jasné, že jejich deficit nevyřeší smaženým sýrem s hranolky nebo špekáčkem k večeři. Jsou tuky, které organismu jednoznačně škodí, a tuky, které naopak prospívají.
Mezi ty nezdravé řadíme tzv. nasycené tuky, které se nacházejí převážně v potravinách živočišného původu (např. tučné maso, slanina, uzeniny, máslo, smetana, velmi tučné sýry), ale i v některých rostlinných výrobcích, jako jsou palmový či kokosový olej nebo kakaové máslo, které je součástí mnoha cukrovinek.
Zdravé tuky obsahují tzv. nenasycené mastné kyseliny, z nichž jsou pro lidský organismus nejdůležitější omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. V jakých potravinách je najdete?
- Avokádo
- Mořské ryby (losos, makrela, tuňák, sardinky,…)
- Rybí olej
- Olivový olej
- Ořechy
- Semínka (dýňová, lněná, sezamová, chia,…)
- Mořské řasy
- Olej z tresčích jater
Mohlo by vás zajímat
Zastoupení tuků v dětském jídelníčku
Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by poměr přijímaných rostlinných a živočišných tuků měl být přibližně 70/30. Vhodnými živočišnými tuky jsou myšlena libová masa, vejce, mléko a nepříliš tučné mléčné výrobky.
Jak podat dětem zdravé tuky
Dostat do některých dětí cokoli, co zavání zdravou výživou, bývá často o nervy. Inspirovat se můžete našimi tipy na pokrmy se zdravými tuky, kterým děti neodolají.
Nepečený avokádový dortík
Na formu o průměru 26 cm budete potřebovat 1 hrnek kešu ořechů, 1 hrnek loupaných mandlí, ½ hrnku datlí, ½ hrnku strouhaného kokosu, 3 zralá avokáda, 2 zralé banány, šťávu a kůru ze 2 limetek a 3 – 4 lžíce tekutého medu. Jak na to?
Kešu ořechy, mandle datle a kokos rozmixujte, hmotu rovnoměrně vtlačte na dno dortové formy a nechte 1 hodinu v lednici. Avokádo, banány, med, limetkovou šťávu a kůru rozmixujte dohladka a podle výsledné chuti buď doslaďte medem, nebo přidejte limetkovou šťávu. Krém rozprostřete na ořechovo-datlový základ a nechte přes noc vychladit.
Pečené karbanátky z lososa
Na 4 porce potřebujete 500 g čerstvého lososa, 2 vejce, 1 jarní cibulku, 1 stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy, sůl, pepř, strouhanku a trochu oleje. Jak na to?
Lososa nakrájejte na drobné kostičky a smíchejte s nadrobno nakrájenou jarní cibulkou, prolisovaným česnekem, vejci a citronovou šťávou. Podle chuti osolte a opepřete. Přisypte 2 lžíce strouhanky a hmotu nechte asi 10 minut stát. Pokud se hmota rozpadá, přidejte ještě trochu strouhanky. Tvořte karbanátky, které vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Ten můžete potřít trochou oleje. Chcete-li lososové karbanátky křupavější, před pečením je ještě obalte ve strouhance. Pečte na 180 °C asi 30 minut dozlatova. V polovině pečení karbanátky obraťte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pomazánka z tresčích jater
Na přibližně 4 porce budete potřebovat 1 konzervu tresčích jater v oleji, 2 vejce uvařená natvrdo, 200 g žervé, 1 jarní cibulku, 1 sterilovanou okurku, špetku soli a pepře. Jak na to?
Jarní cibulku, vejce a sterilovanou okurku nakrájíme nadrobno. Tresčí játra rozmačkáme vidličkou a smícháme s žervé. Do pomazánky použijeme i trochu oleje z tresčích jater. Vše smícháme dohromady a podle chuti osolíme a opepříme.
Chipsy z mořských řas
Na pečené chipsy z mořských řas potřebujete pouze plátky řasy Nori, sezamový nebo slunečnicový olej a trochu mořské soli.
Plátky řasy Nori potřete zlehka olejem z obou stran a nastříhejte nůžkami na menší kousky. Řasu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a zlehka osolte. Pečte na 250 °C asi 8 minut, plátky řasy otočte a dopékejte asi 5 minut do křupava.
Semínkové krekry
Recept na křupavé semínkové krekry najdete na Top receptech.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Zdroje informací:
healthline.com
fitfoodwizard.com
wellnourished.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zdravé snídaně pro batolata: Kváskový chléb, rýžová kaše nebo tvarohový koláč jsou to pravé
Jak na výrobu domácího jogurtu bez jogurtovače? Teplota a trpělivost jsou hlavní zbraně
Chcete v seniorském věku běhat za doktory nebo za vnoučaty? Držte se zdravého životního stylu. Poradíme vám, jak na to
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13