Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí jogurt krok za krokem
Zdroj: Freepik, nensuria

Chcete vyzkoušet výrobu domácího jogurtu, který je ekonomičtější, ekologičtější i zdravější, než ten kupovaný? Stačí vám k tomu jen dvě ingredience a trocha trpělivosti.

Proč se pustit do výroby jogurtu?

Domácí jogurt se skutečně vyplatí v případě, že máte děti, a jogurty jsou součástí každodenního jídelníčku. S vlastnoručně vyrobeným bílým jogurtem a čerstvým ovocem nebo domácí marmeládou máte k dispozici ihned spoustu neodolatelných příchutí, a co je velmi důležité, složení máte zcela pod kontrolou.

Věděli jste, že i kvalitní ochucený jogurt obsahuje přibližně 5 kostek cukru na 1 malé balení?

Vybavení potřebné na výrobu domácího jogurtu

  • nerezový hrnec
  • velký hrnec
  • kuchyňský teploměr
  • metličku
  • menší sklenice se šroubovacím uzávěrem

Výroba domácího jogurtu krok za krokem

1. Příprava nádobí

Ještě než se pustíte do výroby domácího jogurtu, postarejte se o to, aby veškeré použité kuchyňské náčiní bylo dokonale čisté. A to nejen sklenice, do kterých budete jogurt plnit, ale i metlička, lžičky atd. Vše tedy nejprve vyvařte min. 5 minut ve vroucí vodě a sklenice nechte vyschnout. Kdybyste tento krok vynechali, bakterie by mohly znehodnotit jogurt a snížit jeho trvanlivost.

2. Nákup surovin

Na přibližně 6 – 8 skleniček domácího jogurtu budete potřebovat 1 litr čerstvého plnotučného kravského mléka, které prošlo pasterizací. Dále si připravte 60 – 80 g kvalitního bílého jogurtu, který musí obsahovat živé kultury. Tuto informaci vždy sděluje výrobce jogurtu na obalu.

3. Zahřátí a zchlazení

Mléko nalijte do nerezového hrnce a zahřejte na 85 °C. Teplotu kontrolujte kuchyňským teploměrem. Zahřáté mléko pak ihned co nejrychleji zchlaďte. K tomu vám pomůže větší hrnec s hodně studenou vodou. Proces chladnutí urychlíte tím, že mléko budete míchat.

4. Naočkování živými kulturami

Jakmile se mléko zchladí na teplotu 40 – 45 °C, vmíchejte do něj za pomoci metličky jogurt. Ten by měl mít před použitím pokojovou teplotu. Dodržení teploty je klíčové pro dobrý výsledek. Při ní se optimálně množí živé kultury, bez kterých jogurt nevznikne.

5. Proces zrání

Směs přelijte do připravených čistých sklenic, uzavřete víčkem, zabalte do utěrky a vložte do hrnce, který dobře drží teplo. Hrnec vložte do trouby vyhřáté na 40 – 45 °C a domácí jogurt nechte zrát 6 – 8 hodin. Čím déle bude zrát, tím bude kyselejší a hustší.

6. Skladování jogurtu

Hotový jogurt nechte vychladnout a uložte ho v lednici. Zde vydrží čerstvý asi 14 dní.

Mohlo by vás zajímat

Varianta pro vegany nebo při nesnášenlivosti laktózy

Domácí sójový jogurt: Na výrobu domácího sójového jogurtu budete potřebovat 1 litr sójového mléka bez příchutě, 80 g sójového jogurtu s živými kulturami a 1 lžičku agarového prášku. Postup je velmi podobný, jako u domácího jogurtu z kravského mléka.

V nepřilnavém hrnci smíchejte sójové mléko s agarovým práškem, zahřejte na 85 °C a ihned ochlaďte na 45 – 50 °C. Přimíchejte sójový jogurt a směsí naplňte čisté sklenice. Skleničky bez víček vložte do trouby vyhřáté na 50 °C a troubu vypněte. Sójový jogurt nechte v troubě zrát asi 8 hodin, troubu po tuto dobu neotvírejte. Skleničky zavíčkujte a skladujte v lednici.

Netradiční příchutě domácího jogurtu

Dostat do dětí samotný bílý jogurt bývá někdy nadlidský úkol. Když jej ale vylepšíte oblíbenými pochoutkami, máte vyhráno. S čerstvým drobným ovocem nebo domácí marmeládou neuděláte chybu, ale vyzkoušet můžete i originální příchutě, které vás mile překvapí. Příchuť do jogurtu přidávejte až před podáváním, aby nedošlo ke zkrácení jeho trvanlivosti.

  • Mangový jogurt: ½ rozmixovaného manga, ½ lžičky medu
  • Borůvkovo-vanilkový jogurt: 1 hrst borůvek, 5 kapek vanilkového extraktu, ½ lžičky medu
  • Brusinkový jogurt: 2 lžíce rozmixovaných brusinek, 5 kapek mandlového extraktu, špetka mletého hřebíčku, ½ lžičky medu
  • Čokoládovo-banánový jogurt: 4 dílky čokolády (nastrouhané), ½ banánu, 1 lžíce javorového sirupu
  • Arašídový jogurt: 2 lžíce namletých nesolených arašídů, 2 lžíce arašídového másla, 1 lžička medu
  • Vanilkovo-medový jogurt: 1 lžíce medu, semínka z ½ vanilkového lusku (nebo ½ lžičky vanilkového extraktu)

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:
myfoodstory.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat