Jak si připravit slaný bramborový závin: Využijte listové nebo bramborové těsto a naplňte ho zásobami z lednice
22. 2. 2023 Vaření
Záviny nemusí být vždy sladké. Takový slaný bramborový závin si můžete snadno připravit ve dvou verzích s různými náplněmi. Zjistěte, čím ho naplnit, abyste si pochutnali.
Jak udělat slaný závin s bramborami
Jak už jsme naznačili, slaný bramborový závin si můžeme přichystat ve dvou základních variantách. První je listové těsto, stejně jako v případě klasického závinu. Pokud chceme mít jídlo hned připravené, bude se hodit koupené a třeba už i vyválené listové těsto. Přichystat si můžeme ale i domácí listové těsto (a třeba udělat i na příště).
Druhou možností je pak bramborové těsto. To si můžeme připravit z uvařených a vychladlých brambor (nejlépe připravit den předem). Dále potřebujeme polohrubou nebo hrubou mouku, kypřicí prášek, vejce, sůl a případně strouhaný sýr pro zajímavější chuť.
Mohlo by vás zajímat
Čím naplnit slaný závin?
Na náplň se hodí směs s bramborami. I tak obyčejná surovina jako brambory vás může atmosférou přenést na dovolenou. Konkrétně do Chorvatska, případně do Bosny. Tam totiž připravují kompirušu (krompir = brambor). Jedná se o závin z listového těsta plněný bramborami, zakysanou smetanou a cibulí. Takto snadno si ho můžete přichystat.
Do závinu s bramborovým těstem se výborně hodí plátkový sýr, na plátky nakrájená mozzarella, proložené uzeným masem, šunkou, nebo třeba pikantním suchým salámem (Poličan, Herkules). Záleží, co zbylo v lednici. Tuto sýrovo masovou směs můžeme doplnit i o zeleninu. Hodí se paprika, ale také osmažený lilek, cuketa, zkrátka podle sezóny a obsahu lednice.
Náš tip: Připravte si pikantní závin z listového těsta s uzeným masem a tvarohovou náplní s křenem.
Jak na slaný bramborový závin s kysaným zelím
Závin z bramborového těsta je sice časově náročnější, ale chuťově se rozhodně vyplatí. Při přípravě tohoto těsta pracujte rychle, protože bramborová těsta časem řídnou.
Na přípravu bramborového těsta potřebujete: 800 g uvařených a vychladlých brambor, 400 g hrubé mouky, lžičku prášku do pečiva, 2 vejce, 50 g strouhaného sýru (eidam), sůl a vejce na potření. Na náplň budete potřebovat: 1 kg kysaného zelí, 200 g anglické slaniny, 2 kysané smetany, malý pórek, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky červené papriky, 1/2 lžičky sušeného česneku, velkou špetku šalvěje, a sůl dle chuti (nebo sáhněte po hotovém grilovacím koření).
Jak na to? Zelí vyndejte a nechte v sítku okapat. Pak ho překrájejte. Anglickou slaninu pokrájejte na malé kousky. Pórek nakrájejte na kolečka. Připravte si na plotnu kastrol, opečte v něm slaninu, přidejte pórek a zelí. Vše poduste, a nechte vychladnout. Pak přilijte smetanu a dochuťte kořením a solí.
Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory nastrouhejte, smíchejte s moukou smíchanou s práškem do pečiva, přidejte vejce, strouhaný sýr, osolte a zpracujte do těsta. Těsto rozválejte do obdélníku. Doprostřed rozprostřete zelnou náplň, a zaviňte. Nejdříve přeložte přes sebe dlouhé strany, pak zaviňte ty krátké.
Do skleničky rozklepněte vejce. To rozšlehejte a potřete jím závin. Vložte plech do trouby a pečte dozlatova. Trvá to zhruba hodinu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Domácí listové těsto se vyplatí připravit ve větším množství. Přebytečnou část můžete zamrazit na příště
Jak připravit slané záviny? Naplnit je můžeme šunkou, sýrem i zeleninou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové orgie: Už jste ochutnali francouzské tartiflette, indickou bramborovou placku nebo švédský brambor s lososem?
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Vaječný likér, symbol adventu: Připijme si právě tímto tradičním likérem