Příběhy zmrzlinového muzea v Praze: Stroj ukradený před komunisty, italský unikát i 300 let stará barokní kniha vtáhnou do historie
26. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Pokud vás baví historie a ještě milujete zmrzlinu, vyrazte do nově otevřeného zmrzlinového muzea v Praze. Od stropu visí zmrzlinové kornoutky, na zdech vás pobaví vtipné popisky, obdivovat můžete zmrzlinové laboratoře nebo na 200 historických artefaktů. Mnohé z nich mají navíc zajímavé příběhy...
Muzeum zmrzliny v Praze
Když budete v létě procházet pražskou Národní třídu, ať už půjdete od Jungmaňáku nebo od Národního divadla, zhruba v polovině se na jedné straně velmi pravděpodobně zaseknete. Fronta před vstupem do Zmrzlinového salonu na čísle 23 totiž v horkých letních dnech skoro pořád zablokovává půlku chodníku.
Není divu, zdejší řemeslné zmrzliny jsou vyhlášené v Praze i mimo ni a právě v této pobočce Crème de la Crème nabízejí až neuvěřitelných 58 druhů. Kromě toho je uvnitř příjemná kavárna s domácími zákusky. Ale to všeho bylo majiteli Honzovi Hochsteigerovi málo a tento týden otevřel ve sklepení zmrzlinový showroom a muzeum. Vyrazili jsme hned na obhlídku!
Mohlo by vás zajímat
Příběhy zmrzlinového muzea
Pracoval na něm čtyři roky, projezdil tisíce kilometrů a navštívil mnoho zaniklých zmrzlináren a cukráren, aby Jan Hochsteiger do muzea zajistil přesně ty stroje, knihy nebo další předměty, které považoval za důležité. Díky tomu zde najdete skutečné skvosty. Třeba 300 let starou barokní knihu o výrobě zmrzliny nebo unikátní český zmrzlinářský stroj značky Frigera.
Konkrétně tento stroj s pistáciově zeleným zbarvením, který v muzeu stojí vpravo vedle repliky historického baru, má svůj zajímavý příběh. V roce 1939 si jej totiž pořídil majitel jedné malé české cukrárny za 39 tisíc korun. Na tehdejší dobu to byly obrovské peníze, proto si zmrzlinář vzal úvěr, který celou válku splácel.
Jenže když v roce 1949 všechno splatil, přišli mu z Národního výboru oznámit, že cukrárna vlastně není jeho. To ho tak rozčílilo, že si šel v noci s kamarádem ukrást vlastní stroj a schovat do sena. Za to byl později na 2 roky odsouzen za hospodářskou kriminalitu a protistátní činnost. Ovšem krásný stroj byl zachráněn. Tedy poprvé.
Podruhé jej zachránil Honza Hochsteiger, když po dlouhém pátrání našel syna původního majitele a přesvědčil jej, aby mu stroj, schovaný léta ve skladu za prodejnou obuvi, prodal. A tak si i vy dnes můžete v muzeu na tento téměř 100 let starý "zmrzlinovač" s pohnutou historií sáhnout.
"Skoro každá věc tady má nějaký příběh," komentuje pro Toprecepty Honza Hochsteiger a dodává, že mnoho z těchto pokladů schovával léta v garáži a své pak musel parkovat na ulici. Když už to bylo neúnosné a zmrzlinové stroje okupovaly i ložnici, vzbouřila se manželka a přiměla jej začít pracovat na otevření muzea.
Zmrzlinová laboratoř a české unikáty
Ačkoliv muzeum a zmrzlinový showroom nabízí více více než 200 historických exponátů a dvě zmrzlinové laboratoře, za nejcennější poklady považuje Honza "zmrzlinář" právě české výrobníky zmrzliny značky Frigera, které nejsou vystaveny v žádném jiném muzeu na světě.
Unikátními exponáty jsou i nejstarší italské výrobníky Cattabriga, staré více než 70 let, které stále fungují. V Itálii se na ně sice můžete ve dvou muzeích podívat, ale jsou již nefunkční a zmrzlinu nevyrobí.
V pražském muzeu vás na zdech upoutají i vtipně nadepsané popisky k exponátům (více v naší galerii) a když zvednete hlavu ke stropu, nemůžete si nevšimnout svítících kornoutků se zmrzlinou namísto klasického osvětlení. Tady se zkrátka dbá na každý detail.
Část expozice pražského muzea je navíc interaktivní. Několik zmrzlinových strojů si tak na místě můžete sami spustit a na své si přijdou i milovníci filmu. Na plátně se zde budou stále promítat dokumenty o zmrzlině. Do budoucna se plánují i kurzy výroby zmrzliny, různé workshopy, pořádaní zmrzlinových soutěží, přednášky či malé koncerty.
A cena? Více než lidová. Vstupné je symbolických 50 Kč a otevřeno je denně kromě pondělí.
Do muzea můžete nahlédnout už teď prostřednictvím naší fotogalerie:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
7x přílohy ke grilovaným rybám: Vsaďte na svěží zeleninový salát nebo křupavé pečivo
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Nadýchaná bublanina s drobenkou podle cukráře Josefa Maršálka. Aby bylo těsto vláčné, prospěje mu podmáslí
Nejlepší zmrzliny v Praze pro rok 2022: Kde mají skvělou pistáciovou, kde unikátní štrúdlovou a na kolik vás vyjde kopeček?
Příběhy zmrzlinového muzea v Praze: Stroj ukradený před komunisty, italský unikát i 300 let stará barokní kniha vtáhnou do historie