Letní kuře z jednoho pekáčku: Chilli papričky a citron dodají kuřeti lehce pikantní příchuť, brambory natáhnou všechny chutě a vůně
2. 8. 2023 Vaření
Kuře má v našem jídelníčku nezastupitelné místo. I v létě milujeme recepty s kuřetem, a to obzvlášť ty jednoduché. Klasikou pak je to připravené v jednom pekáčku s dobrotami ze zahrádky, kdy se fantazii meze nekladou.
Proč si vyletnit kuře
Kuře bývá na našich stolech poměrně často. V létě je jeho příprava o trochu snazší. Můžeme totiž využít výpěstky ze zahrady. A radost z jídla je pak ještě mnohem větší. V létě také bývá zelenina dostupnější a můžeme využít lokální zdroje. Také míváme větší zásoby. Když různé ingredience narovnáme do jednoho pekáčku, odpadne starost se spoustou nádobí spojeného s přípravou jídla.
Mohlo by vás zajímat
Co se dá využít na přípravu letního kuřete
Samotné kuře stačí pouze posypat základním kořením, čili pepřem, paprikou a solí. Využít ale můžeme i koření na pečené kuře. Kouzlo letního receptu spočívá v dalších surovinách. Využít můžeme cukety, lilky, malá rajčátka. Ke kuřeti se výborně hodí pečené citrony. Chybět by také neměly neloupané stroužky česneku, hodí se i cibule nakrájená na měsíčky. Cibuli můžeme péct hned s kuřetem v jednom pekáčku, anebo udělat výjimku a opéct ji na oleji v pánvičce stranou. Milovníci pikantních chutí si mohou přidat třeba chilli papričku nakrájenou na kousky.
Kuře můžeme připravit i s bramborami. Nejlepší jsou malé brambůrky, které budou na dně pekáče. Pokrm se po prvotním zapečení podlévá vývarem (kuřecím nebo zeleninovým). Můžeme ale také využít bílé víno.
Ačkoliv každý, kdo není školou povinný, si nemůže užívat výsadu letních prázdnin, v nejteplejším období roku máme všichni tendenci tak trochu zvolnit a užívat si sluníčka a krásného počasí. Kdo by…
Jak na letní kuře z jednoho pekáčku
Na přípravu tohoto kuřete budete potřebovat: 4 kuřecí čtvrtky, 800 g malých brambor, 1 paličku česneku (neoloupané stroužky), 4 lžíce oleje, 1 citron, 200 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru, mletou papriku, pepř, sůl, 2 mladé cukety, hrst malých rajčátek, 1 chilli papričku a lístky bazalky na ozdobení.
Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Kuřecí maso osolte, opepřete a posypejte paprikou. Brambory omyjte, osušte, větší překrojte a osolte. Do většího pekáče dejte olej, vložte kousky masa, brambory. Neoloupané stroužky česneku rozmáčkněte plochou stranou nože a přidejte do pekáčku. Citron rozpulte a polovinou pokapejte kuře a brambory. Druhou polovinu citronu nakrájejte na tenké plátky a dejte je do pekáče. Pekáč vložte do trouby a pečte asi půl hodiny. Pak přilijte vývar a průběžně během pečení podlévejte.
Cukety omyjte a nakrájejte na kostky. (Mladá cukety není třeba loupat.) Chilli papričku rozpulte, zbavte ji semínek a nakrájejte ji nadrobno. Asi čtvrt hodiny před dopečením kuřete pekáč vyndejte z trouby a přidejte cuketu, pokrájenou papričku a rajčátka. Vraťte do trouby na dopečení. Pak natrhejte listy bazalky a hotové jídlo s ní ozdobte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketu pěstovali už indiáni, v Evropě ji rozšířili Italové a k nám pak před lety „vtrhla“ jako náhrada okurek napadených plísní
Jak upéct šťavnaté kuře? Víme, jaká směs koření je nejlepší, a prozradíme osvědčený trik, díky kterému se maso rovnoměrně propeče
Bramborové taštičky s povidly podle Josefa Maršálka: Voní perníkem a rumem a vrátí nás do vzpomínek na léto u babičky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Jak uvařit poctivý zeleninový vývar? Zeleninu předem osmažte na másle, s bylinkami to nepřehánějte a čirý bude vývar díky rajčeti
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů