Okénko do historie: Cibule se dříve používala jako všestranný lék, afrodisiakum i prevence cholery
9. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Dovedete si představit guláš bez cibule? Bez ní by neměl ten správný šmak. Zdravá je syrová i vařená. V lidovém léčitelství se užívá už po tisíciletí. Naši předkové se dívali na cibuli jako na zázrak a lék proti mnoha nemocem.
Odkud přišla?
Cibule je jednou z nejstarších pěstovaných plodin v naší historii, pochází ze střední Asie, odkud se rozšířila do celého světa. Archeologové, botanici, ani historici nejsou schopni přesně určit čas dobu a místo prvních pěstování.
Tato zelenina totiž podléhá zkáze a její pěstování nezanechává téměř žádné stopy. Některé písemné záznamy ale umožňují udělat si o jejím původu velmi zajímavý obrázek.
Mohlo by vás zajímat
Rozšířila se v Asii
Cibule byla nejprve domestikována ve střední Asii a na Středním východě babylonskou kulturou v Íránu a západním Pákistánu. Mnozí věří, že organizované pěstování začalo mnohem dříve, tisíce let předtím, než bylo vytvořeno písmo. Cibule se pěstovala ve starém Egyptě před 5 500 lety, v Indii a Číně před 5 000 lety, v Sumeru před 4 500 lety.
Mohlo by vás zajímat
Snadno se pěstovala
S organizovaným pěstováním cibule kolem roku 3 500 př. n. l. se starověké civilizace, které ji používaly, brzy staly na této skvělé zelenině skutečně závislé. Cibuli bylo snadné pěstovat na jakémkoli druhu půdy, v jakémkoliv ekosystému i počasí a bylo snadné ji skladovat, sušit a uchovávat během zimy.
Mohlo by vás zajímat
Součást náboženských obřadů
Kvůli všem těmto výhodám cibule nepřekvapí, že tato zelenina rychle vstoupila do náboženských obřadů několika starověkých civilizací. Nejvíce se to projevilo v Egyptě, kde cibule byla symbolem věčnosti, nekonečného života a byla součástí pohřebních obřadů (zejména při pohřbech faraonů). Egypťané malovali cibuli na stěnách svých staveb, pyramid a hrobek.
Mohlo by vás zajímat
Důležitý lék
Se vší tou popularitou se cibule stále více a více objevovala v písemných záznamech. Byla několikrát popsána v bibli, oslavována lékaři jako jeden z nejdůležitějších léků na různá onemocnění srdce, kloubů a trávení.
Ve starověkém Řecku ji hojně využívali nejen lékaři, ale i vojáci a sportovci, kteří věřili, že jim dodává sílu od bohů (jedli ji syrovou, vařenou, jako šťávu). Římané také konzumovali velké množství cibule a brali si ji s sebou i na cesty.
Mohlo by vás zajímat
Ve všech koutech světa
Po pádu Římské říše vstoupila Evropa do temného středověku. Během té doby se cibule hojně používala jako potravina i jako léčivý prostředek a často byla cennější než peníze. S příchodem renesance a novými obchodními cestami se cibule dostala do všech koutů světa. Údajně byla cibule první zeleninou, kterou kdy vysadili první kolonisté, kteří se vylodili na severu Ameriky.
Mohlo by vás zajímat
Všestranné využití
Cibule se v lidovém léčitelství používala a stále používá jako účinné antiseptikum na rány a rychlé ošetření včelího či vosího žihadla, měla by totiž mírnit otoky. Dříve cibule sloužila také jako prevence v dobách epidemií moru či cholery. Cibulová polévka se často podávala novomanželům jako afrodisiakum o svatební noci.
Náš tip: Bez cibule by některá jídla neměla tu správnou chuť. Vyzkoušejte třeba bramborové placky s cibulí podle našeho videoreceptu.
Zdroje informací:
kniha Rady babky kořenářky, Svojtka a Vašut 1994
onions-usa.org: Onion History
vegetablefacts.net: Onion History - Origin and History of Onions
vitalia.cz: Co všechno může udělat cibule pro vaše zdraví
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak skladovat cibuli a česnek. Každý druh zeleniny potřebuje vhodné podmínky
7 důležitých potravin, které dovezl Kolumbus z Ameriky do Evropy: Jsou mezi nimi brambory, rajčata i kakao
Historie másla: Ve starověku se jím natíraly bolavé klouby, později je jím platila daň a už ve 12. století vznikla máslová burza
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketu pěstovali už indiáni, v Evropě ji rozšířili Italové a k nám pak před lety „vtrhla“ jako náhrada okurek napadených plísní
Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé
Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!