Holka u plotny radí: Jak na leknínky z lineckého těsta? S pudinkovým krémem a mandlovými plátky chutnají skvěle
4. 12. 2023 Vaření
Milujete linecké, ale chtěli byste je nějak ozvláštnit? Vyzkoušejte leknínky plněné vláčným pudinkovo-máslovým krémem. Pro přípravu stačí jen vykrajovátko ve tvaru hvězdy a formičky na košíčky, zbytek je hračka.
Nejlepší recept na linecké cukroví
Osvědčený rozpis na linecké cukroví velí použít suroviny v množství 3-2-1. Tedy na 3 díly mouky dáme 2 díly másla a 1 díl cukru. Plus přidáme 1-2 žloutky, špetku soli pro zvýraznění chuti a případně mletou vanilku. Takové linecké v chuti nikdy nezklame. Naplněné pikantní, ideálně rybízovou zavařeninou bez zrníček, je nádhernou ozdobou svátečního stolu.
Ale zdobit můžete ještě víc! Když si dáte trošku práce a místo slepovaných koleček s horním otvorem vykrojíte hvězdičky, upečete je ve formičkách na košíčky, naplníte krémem a dozdobíte, bude o úžasy návštěv postaráno.
Anebo můžete zvolit o krok těžší variaci, ale taky ne moc náročnou. Nabízím oba recepty a je na vás, jaké si to uděláte. V galerii najdete i postupové fotky.
Mohlo by vás zajímat
Linecké leknínky jednoduché
Na těsto budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 140 g studeného másla, 70 g moučkového cukru a 2 žloutky. Na krém: 300 ml mléka, 5 vrchovatých lžic moučkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek a 150-200 g změklého másla. Na dokončení: mandlové plátky a kandované ovoce
Jak na to? Ze všech surovin zpracujte těsto. Pokud se drolí (záleží totiž na velikosti žloutku), můžete přidat lžíci mléka. Těsto nechte zabalené ve folii v chladu odpočinout nejméně hodinu, ale klidně i do druhého dne.
Pak je na lehce pomoučeném vále vyválejte na plát a vykrajujte tvary hvězdiček. Ty opatrně vtlačte do formiček na košíčky. Není potřeba formičky vymazávat, těsto se vyvalovalo na pomoučeném vál a to stačí.
Hvězdičky pečte v předehřáté troubě při 175 stupních asi 8 minut. Poté je vyjměte, vychladlé opatrně vyklopte z formiček.
Připravte si krém. V části mléka rozmíchejte pudink a cukr. Zbylé mléko přiveďte k varu a pak ihned vlijte studené mléko s pudinkovým práškem. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Poté vylijte do hlubokého talíře, přikryjte potravinářskou folií a nechte vychladnout. Vychladlý pudink prošlehejte s máslem do krému.
Hvězdičky (leknínky) naplňte krémem a dozdobte mandlemi a kandovaným ovocem.
Linecké leknínky zdobnější
Udělejte si těsto podle předchozího receptu a rozdělte je na dvě části. Z jedné upečte hvězdičky-leknínky podle předchozího popisu, z druhé vyválejte plát, vykrajujte kolečka a také je upečte.
Krém rovněž připravte dle předchozího popisu. Nyní spojte malou částí krému kolečka a hvězdičky upečené do tvaru leknínku. Leknínky pak také naplňte krémem a vše dozdobte mandlovými plátky a kandovaným ovocem.
Moje tipy:
- Na leknínky použijte klidně svoje vyzkoušené linecké těsto a svůj oblíbený krém. Pudink lze zvolit i pistáciový, krém pak víc kontrastuje s korpusy.
- Zdobení je snadné. Buď opatrně zapícháte mandlové plátky do krému, vždy mezi dva rohy hvězdičky, anebo ve složitější verzi přidáte mandlové plátky ještě mezi kolečko a košíček - hvězdičku.
- Plátky mandlí přidáváte vždy až když jsou oba korpusy spojené a leknínky naplněné. Po ztuhnutí krému mandle krásně drží.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Svatomartinské víno 2022: Velký přehled, kde se od zítřka bude koštovat, za kolik letos pořídíte lahvinku a kde bude vypečená husa
Svátek svatého Martina netrpělivě očekávají nejen… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek,… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Z jednoho těsta uděláte 6 druhů cukroví od čoko koleček po ořechové dortíčky. Necelé kilo vyjde na 150 Kč
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči