Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
12. 12. 2023 Vaření
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole rychlé nepečené cukroví? Místo včelích úlů pro změnu vyzkoušejte tatrankové kuličky, které jsou báječně křehké a křupavé.
Které nepečené cukroví přichystat
Nepečené cukroví, to vždy nemusí být vosí úly. I když většinou na stole stejně nechybí. Přichystat si můžeme i jiné a ještě snazší nepečené kousky. Kromě různých salámů jsou to i kuličky. Připravte si kuličky z lískooříškových tatranek provoněné rumem a obalené v kokosu. I ony budou zpestřením svátečního stolu, krásnou ozdobou i chutnou laskominou.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na nepečené tatrankové kuličky
Na nepečené kuličky se hodí obzvláště lískooříškové tatranky, ale můžeme sáhnout i po jiných oplatkách s lískovými oříšky. Na toto cukroví je ideální máslo, dále kondenzované mléko neslazené. Pokud máme doma salko a využijeme ho, už není potřeba dávat cukr. Vše provoníme rumem. Na obalení potřebujeme hezky šťavnatý strouhaný kokos.
Těchto tatrankových kuliček je několik variant. Někdy se přidává troška kakaa, jindy se zase tatranky obalují v nastrouhaných oříškách.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak připravit nepečené tatrankové kuličky
Na přípravu těchto tatrankových kuliček potřebujete: 6 Tatranek, 240 g změklého másla, 1 lžíci rumu, 200-300 g cukru moučka (dle chuti), 4 lžíce neslazeného kondenzovaného mléka a strouhaný kokos na obalení.
Jak na to? Tatranky umelte najemno. Vysypte je do mísy, přidejte máslo, cukr, rum a mléko a vypracujte do nelepivého těsta. Zabalte ho do igelitu a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.
Po odležení z těsta odeberte část a vyválejte rukou váleček. Rozdělte ho na stejně velké kousky a tvořte z nich kuličky. Do mističky nasypejte kokos a kuličky v něm obalte. Hotové kuličky dejte do plastové krabičky vyložené alobalem tak, aby celý obsah do něj mohl být zabalen. Plnou misku skladujte v lednici.
Náš tip: Připravte si nepečené tatrankové kuličky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Svatomartinské víno 2022: Velký přehled, kde se od zítřka bude koštovat, za kolik letos pořídíte lahvinku a kde bude vypečená husa
Svátek svatého Martina netrpělivě očekávají nejen… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek,… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
7 receptů na vánoční kuličky: Jednoduché cukroví výborně chutná a pokaždé se povede
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Vosí hnízda: Nejoblíbenější nepečené cukroví z ořechové směsi snadno vyklepnete z formičky díky našim vychytávkám
Odkud je čokoláda? Kakao vařili už Mayové, pro Aztéky byly kakaové boby platidlem