Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vosí hnízda: Nejoblíbenější nepečené cukroví z ořechové směsi  snadno vyklepnete z formičky díky našim vychytávkám
Zdroj: Toprecepty, maris

Vosí hnízda nebo včelí úly? Ať už tomuto nepečenému vánočnímu cukroví říkáme jakkoli, většinou nechybí na žádném svátečním stole. Nejsou náročné na přípravu a skvěle chutnají, co víc si přát.

Co jsou vosí hnízda

Vosí hnízda či včelí úly jsou tradiční nepečené cukroví, které se připravuje ve většině domácností. Neshoda je v názvu cukroví. Co je ale jisté, jde o obrovskou dobrotu. Z původních oříškovo-kakaových vosích hnízd se vyvinula časem řada variant (třeba kokosová, kávová), ale ořechové těsto světlé či tmavé s kakaem stále v popularitě vede. Tuto nepečenou dobrotu můžeme přichystat na poslední chvíli.

Na vosí hnízda je potřeba zmíněné (většinou oříškové) těsto, které natlačíme do formičky a uprostřed uděláme hlubší důlek na náplň. Ořechy se převážně využívají vlašské, případně lískové (lepší je sundat slupku). Náplň většinou bývá máslová a provoněná rumem, případně likérem. Na takto připravené hnízdo už jen namáčkneme klasický kulatý piškot, někdo dává kolečko z listového těsta.  

Jaké jsou formičky na vosí hnízda

Vosí hnízda neboli včelí úlky by měly mít příslušný tvar a uvnitř být duté, abychom tam mohli přidat krém. Podle čeho tedy vosí hnízda vytvarovat? Existují vyklápěcí a rozevírací formičky (s nimi je trochu snazší manipulace). Pokud nemáme ani jednu variantu, můžeme sáhnout po likérových skleničkách. Je třeba ale dávat velký pozor při vyklepávání těsta s ohledem na sklo. 

Jak vyklepnout těsto z formičky na vosí hnízda

Když bude těsto na vosí hnízda trochu vychlazené, půjde pak snadno vyklepnout. Doporučuje se zhruba hodina. Pokud chceme mít jistotu, že hnízdo půjde správně vyklepnout, nabízí se dvě řešení. V tom prvním vysypeme formičku moučkovým cukrem a až pak do ní vtlačíme kuličku těsta a rozprostřeme ji tak, aby uvnitř vznikl prostor.

Druhá možnost spočívá v tom, že si ustřihneme z mikrotenového sáčku kruh o průměru asi 7-10 cm. Do formičky ho dáme tak, aby špička a stěny byly pokryté mikrotenem. Do toho dáme těsto, natlačíme ho do stran, aby vznikl hlubší důlek. Naplníme, přidáme piškot a vyklepneme.

Vánoce

Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…

Jak připravit vosí hnízda

Na těsto budete potřebovat: 160 g piškotů, 60 g másla, 2-3 lžíce mléka, 100 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 70 g lískových oříšků a rum. Na krém si přichystejte: 50 g másla, 50 g cukru moučka, 1 žloutek (nebo trochu vaječného likéru) a rum. Dále: kulaté piškoty.

Jak na to? Nechte změknout máslo. Piškoty a lískové oříšky rozemelte v mixéru. Přesypte je do mísy a přidejte máslo, cukr, kakao, mléko a rum (místo mléka můžeme přidat více rumu). Vypracujte vláčné těsto.

Ze surovin na náplň vymíchejte hladký krém. Z těsta vytvořte malou kuličku, vtlačte ji do formičky na úly. Střed úlu naplňte krémem a na naplněný úl natlačte vypouklou stranou piškot. 

Vosí hnízda skladujte v lednici, ale před konzumací je včas vyndejte a nechte povolit. Lépe si je pak vychutnáte. V chladu vydrží zhruba týden. 
Zajímavou variantou jsou i perníková vosí hnízda.

Náš tip: Připravte si kokosová vosí hnízda podle tohoto videoreceptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více