Brokolice do lednice: Otestovali jsme tip, který funguje. Takhle vydrží brokolice čerstvá déle než týden
6. 2. 2024 Vaření
Koupíte občas brokolici za dobrou cenu, ale nestihnete ji spotřebovat hned? Žádný stres. Vyzkoušeli jsme "na vlastní brokolici", že na vás klidně týden počká v dobré formě. Jen musíte dodržet správné podmínky.
Top recepty z brokolice
Křupavá zelenina je plná zdraví prospěšných látek. Brokolice obsahuje až 90 % vody, hodně vlákniny, vitaminy C a K, železo a magnézium. Ale nejde jen o zdravotní prospěšnost. Pokud víte, jak brokolici připravit, je i neskutečně dobrá.
Mezi nejoblíbenější jídla z této zeleniny patří brokolicová polévka, zapečená brokolice, smažená v těstíčku nebo v trojobalu, nebo brokolicové placičky.
Jenže, tahle oblíbená zelenina v poslední době zdražila. Takže pokud na ni narazíte v akci, je lépe si ji koupit do zásoby. Mražená už ale není tak dobrá, proto se možná bude hodit tip, jak brokolici udržet co nejdéle čerstvou. Vyzkoušeli jsme to za vás!
Mohlo by vás zajímat
Jak neskladovat brokolici
Všichni kupujeme brokolici v oddělení zeleniny, zabalenou do folie. Takže by se mohlo zdát, že stejné nebo podobné podmínky snese i doma. Tedy, že ji můžeme nechat až do doby spotřeby klidně na světle, buď v chladnější místnosti, nebo ve fólii v lednici. Ověřili jsme si, že takhle to nefunguje.
Brokolice i v chladné místnosti docela rychle žloutne, a to i když má stonek ponořený do vody. Zabalená do fólie v lednici zase rychle uhnívá nebo plesniví.
Existuje ale jeden rychlý snadný tip, jak zachovat zelenině čerstvost, a ten může vyzkoušet každý. Potřebujete jen trochu prostoru v lednici a hrníček nebo misku s vodou.
Brokolice do lednice? Jen ve vodě!
Aby brokolice vydržela ve skvělém stavu dlouho, stačí, když ji doma po nákupu vybalíte z fólie, seříznete stonek a brokolici umístíte do hrníčku nebo misky s vodou (jako květinu). Takto ji postavte do lednice a růžičky odebírejte dle potřeby.
Fajnšmekři ještě třeba ob den mění vodu, ale není to nutné. Máme v redakci otestováno, že při tomto způsobu, tedy ve vodě, ve tmě, v chladu a bez fólie, vydrží brokolice nejméně 7 dní téměř nezměněna.
Při pohmatu zvenku jsou sice růžičky po týdnu trošku měkčí, ale to je všechno, jinak je zelenina stále krásně zelená a vhodná k veškerému použití.
Když jsme zkoušeli brokolici dát jen do hrníčku s vodou a ponechat na světle, byť v chladné části místnosti bez topení a u balkonu, brokolice velmi rychle vadla a žloutla. Zato v lednici vydržela perfektní. Tak to třeba zkuste taky!
Zdroje informací:
healthline.com: Broccoli 101: Nutrition Facts and Health Benefits
facebook.com: Skromné vaření a pečení pro každého
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Jak uvařit krémovou brokolicovou polévku? Zdravá a rychlá polévka zachutná malým i velkým strávníkům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu