Louis de Funès byl gurmán. Nepohrdl ale vepřovými ledvinkami nebo zelňačkou a sám si pěstoval bio zeleninu
24. 2. 2024 Historie a zajímavosti
Cholerický četník ze Saint-Tropez, ale i noblesní majitel restaurace ve filmu Grand restaurant pana Septima patřil k nejpopulárnějším francouzkým hercům. Louis de Funès byl ovšem ve skutečnosti Španěl. Lásku k francouzské kuchyni ale předstírat nemusel. „Fufu“, jak se mu přezdívalo, byl gurmán.
Dobře se oženil
Louis de Funès uměl ocenit dobré a kvalitní jídlo. Role gastronomického průvodce, který hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací ve filmu Křidýlko nebo stehýnko, byla herci doslova šitá na míru.
Populární herec, kterého si většina lidí spojuje s rtuťovitým četníkem mluvícím hlasem Františka Filipovského, se v mládí potýkal s nedostatkem peněz.
Pracoval jako kožešník i prodavač, dlouho se živil jako barový pianista. Za války pak zažil i hlad. Dá se říct, že nejvíc si „polepšil“ sňatkem s druhou manželkou. Jeanne pocházela ze zámožné rodiny a zdědila zámek Clermont na Loiře.
Mohlo by vás zajímat
Na prvním místě kvalita
Ačkoli prostřednictvím televizních obrazovek Louis de Funès často vstupoval nejen do francouzských do domácností a diváci měli pocit, že ho dobře znají, opak byl pravdou.
Za branou svého domova si rád užíval přepych a luxus. A to platilo i o jídle. Nebyl žádný velký jedlík jako například jeho kolega Jean Gabin, ale vysoká gastronomie hrála důležitou roli nejen v jeho filmech, ale i v životě.
Jak prozradil jeho syn Olivier (mimochodem také herec), Funès preferoval menší porce pokrmů z kvalitních surovin, samozřejmostí pak bylo dokonalé prostírání a servírování.
Mohlo by vás zajímat
Na čem si „Fufu“ pochutnával?
Jak se můžeme dozvědět z knihy En cuisine aves Louis de Funès, tedy sbírky receptů z kultovních filmů, šlo o pokrmy, které měl herec rád i ve skutečnosti.
A překvapivě šlo i o zelňačku, které sehrála hlavní roli ve stejnojmenném filmu, na jehož scénáři se Funès podílel. Nepohrdl ani na první pohled obyčejnými a levnými vepřovými ledvinkami na cibulce, z dezertů pak měl rád kousek tvarohového koláče nebo jahodového dortu zdobeného bílou čokoládou.
Mohlo by vás zajímat
Propagátor bio zeleniny
Koho by ale napadlo, že jednou z největších zálib velkého (i když postavou malého) herce bylo zahradničení? Na zámku v Clermont pěstoval růže, ale ještě víc se věnoval svému skleníku a pěstování zeleniny. Bez nadsázky můžeme konstatovat, že Louis de Funès patřil k prvním propagátorům ekologického zemědělství.
Své soukromí si střežil, přesto dovolil několika novinářům navštívit právě zahradu a skleník, aby se o tuto vášeň podělil se světem. Horlivě obhajoval bio zeleninu a kvalitní potraviny a využívání místních surovin. To bylo na přelomu 70. a 80. let, kdy na vzestupu byla nadměrná spotřeba z dnešního pohledu nezdravého jídla.
Kvalitní a zdravé jídlo bohužel slavnému herci tolik život neprodloužilo. Jeho delší dobu nemocné srdce nevydrželo nápor třetího infarktu. Nezapomenutelný majitel restaurace ve filmu Grand restaurant pana Septima zemřel v roce 1983. Bylo mu 68 let.
Náš tip: Zdravou večeří z doma vypěstované zeleniny à la Louis de Funès může být i pohanka s restovanou zeleninou podle našeho videoreceptu:
Zdroje informací:
cuisineactuelle.fr: Les recettes des films de Louis de Funès réunies dans un livre
radiofrance.fr: Un livre pour cuisiner avec Louis de Funès
discoverwalks.com: Top 10 Intriguing Facts about Louis de Funès
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Svatomartinské víno 2022: Velký přehled, kde se od zítřka bude koštovat, za kolik letos pořídíte lahvinku a kde bude vypečená husa
Svátek svatého Martina netrpělivě očekávají nejen… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek,… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Co jí spisovatel Stephen King? Známý autor hororů k životu i k psaní nutně potřebuje cheesecake. Ovšem jeden mu nestačí...
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 8 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
3 recepty na luštěninové saláty z tuňáka v konzervě: Všechny jsou rychlé, syté a lahodné