

Tvarohový koláč s citrónem
Suroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125g másla
- špetka soli
- 40 g cukru
- 1 žloutek
- Náplň:
- 2 citróny
- 2 vejce
- 750 g tučného tvarohu
- 250 g zakysané smetany
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50g škrobové moučky
Postup přípravy receptu
Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněťte, podle potřeby přidejte 1 až 2 lžíce studené vody. Těsto zabalte do mikrotenové fólie a přibližně za hodinu uložte do chladna.
Mezitím připravte náplň. V horké vodě omyjte a okartáčujte citróny a osušte je.
Kůru z nich nastrouhejte a vymačkejte šťávu.
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněném vále a vyložte jím koláčovou formu. Okraje zvedněte do výše asi 3 centimetrů.
Vejce rozklepněte a oddělte žloutky a bílky.
Tvaroh promíchejte s citrónovou kůrou a šťávou, zakysanou smetanou a vmíchejte žloutky, cukr a vanilínový cukr.
Z bílků ušlehejte tuhý sníh a rozložte jej na tvarohový krém.
Přisypte škrobovou moučku a opatrně promíchejte.
Tvarohovou masu naneste na těsto a povrch urovnejte.
Tvarohový koláč pečte v horké troubě 50 až 60 minut.
Upečený koláč nechejte vychladnout a nakrájejte na 12 kousků.
Ozdobte šlehačkou a podávejte.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Tvarohový koláč s citrónem
-
Výborný koláč, lehce kyselý, ale na druhou stranu osvěžující. Také jsem ale musela troubu v půlce pečení ztlumit.
-
tak vyzkousel sem ho je dobrej ale v pulce peceni sem ho musel prikrejt alobalem a stahnout troubu na 150 stupnu protoze se mi lehce zacal pripalovat
-
Podle mě té kúry bylo až moc
.. Sice nebyl nejhorší ale příště ho už dělat nebudu :)
-
teda ten je krasny a urcite i vyborny. stoji za vyzkouseni
-
no teda skoda ze mi chybi jeden tvaroh tyhle moucniky proste miluju,posilam bodika
-
taketo tvarohove kolace robia aj v mnichove....su fantasticke...su o nieco nizsie ako u mirci a nechapem ako ich robia, pretoze nemecky tvaroh je termixovany a tym padom sa s nim neda piect. ercicka...pamatate si na ten poklad, co nam odtialto usiel?...tak ta stylom pokus, omyl..urobila domaci tvaroh, tak stym by to asi islo, ale to si neviem predstavit, pred kazdym pecenim z tvarohu by som si robila domaci.
btw mnichovske cukrarne....dokonca moja mamka..profesionalna cukrarka zo starej skoly..im nemohla nic vytknut. pracuje sa len s maslom, zakusky su vzdy cerstve a je to pastva pre oci. -
No, Mirčo, ta naplněná jahůdka sama o sobě zasloží plusík. Jsi moc šikovná
-
Mirčo, ten se ti ale povedl
...luxusní
-
Krásné fotky!! No, nakonec jako vždy...
-
S těstem se moc dobře pracovalo a i tvaroh.směs byla super.Koláč je jemný,šťavnatý a jemně nakyslý.Není to žádná "slaďura",ale nám to neva,je příjemně osvěžující a s čerstvým ovocem je opravdu moc dobrý
Dávám boďku