Sedlácké brambory: Šťavnatost a vůni dodá bůček, chuť speciálně upravené zelí. Na snadné jídlo stačí jen pár ingrediencí
18. 3. 2024 Vaření
Sedlácké brambory je skvělé si připravit, když zatoužíte po jednoduchém, šťavnatém a rychlém jídle. Jako oběd příjemně zasytí. Kysané zelí, bůček a uzenina se v báječně chuťově doplňují.
Jídla z brambor
Jídla z brambor bývají poměrně vděčná, většina z nich je jednoduchých a rychlých. Stejně jako dnešní recept na sedlácké brambory. Na toto jídlo stačí jen pár ingrediencí. Přesně takové, které si spojíte s pojmem "sedlácké brambory".
Můžeme znát farmářské brambory. To jsou vlastně oloupané uvařené brambory, které nakrájené na kolečka smažíme na rozpáleném oleji. Pak se osolí a posypou kořením na americké brambory, které obsahuje mj. granulovaný česnek a cibuli, sladkou papriku, kmín, petrželové listy, koriandr, pepř, hořčici, tymián a muškátový ořech. Vše se smaží s nakrájenou slaninou dozlatova.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na sedlácké brambory
Tento pokrm se trochu liší. Kromě brambor do něj patří pořádná dávka kysaného zelí a k tomu se hodí uzený bůček nebo anglická slanina, kvalitní klobásky, cibule a něco na dochucení. Dobře poslouží základní koření pepř, kmín a také sůl. Když jídlo na talíři doplníme bylinkami (majoránka, libeček, pažitka, petrželka), bude navíc krásně barevné.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
Recept na sedlácké brambory
Na sedlácké brambory si připravte: 500 g brambor, 500 g kysaného zelí, 2 klobásy, 150 g uzeného bůčku (nebo anglické slaniny), 1 cibuli, sůl, mletý pepř, kmín, cukr a sádlo podle potřeby.
Jak na to? Cibuli oloupejte, nakrájejte ji nadrobno, slaninu a klobásu nakrájejte na kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte je na kousky. Dejte je do hrnce s vodou a se solí a kmínem je uvařte do měkka. Na pánvičce rozehřejte trochu sádla a cibulku na něm opečte dozlatova. Zelí nakrájejte, přidejte k cibuli a mírně podlijte vodou. Duste doměkka. Hotové lehce doslaďte.
Slaninu nebo bůček s klobásou opečte dokřupava. Brambory sceďte a přidejte je k bůčku. Chvíli společně dopékejte. Nakonec přisypte kysané zelí a společně prohřejte. Dochuťte pepřem, případně solí a můžete podávat.
Náš tip: Připravte si sedlácké brambory podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice? Stačí jen tři základní ingredience, správný postup a v lednici vydrží celý rok
Jak na perfektní zapečené brambory, aby byly uvnitř šťavnaté a zvenku křupavé? Vláčnost zajistí smetana, o křupavost se postará sýr
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Muškátový oříšek není to samé co květ: Záměna může zkazit jídlo i přivodit zdravotní potíže
Chyby při okrajování a škrabání brambor: Zbytečný odpad i tupá škrabka