Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice? Stačí jen tři základní ingredience, správný postup a v lednici vydrží celý rok
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Máte malý byt, nemáte místo na sud a rádi byste vlastní kysané zelí? Vynikající je i rychlé kysané zelí ze sklenice. Kvašená zelenina je plná vitaminů a v době respiračních onemocnění se určitě hodí.

Kysané zelí nejen k tučnému masu

Kysané zelí se obvykle podává k mastným pokrmům, jako je kachna, husa, tučné vepřové. Dát si ho ale můžeme i jen tak jako zdravou svačinkuKysané zelí nemusíme kupovat a ani ho chystat v sudu, na který nemáme prostory. Jde to snadno i doma a v malém bytě.

Zeleninová superpotravina

Kysané produkty patří mezi ty zdravé. Proces, který doprovází jejich výrobu, totiž ze zeleniny dělá ještě lepší výsledek. Jde o kvašení neboli fermentování, což je tradiční způsob uchovávání potravin. Probíhá přitom takzvané mléčné kvašení. Nejoblíbenější zeleninou pro tuto úpravu je právě zelí nebo okurky. Fermentovat se ale dají i další druhy zeleniny. 

Ingredience na rychlé kysané zelí

Na základní variantu rychlého kvašeného zelí stačí zelí, sůl a kmín. Pokud bychom chtěli tuto zeleninovou dobrotu chuťově upravit, můžeme přidat hořčičné semínko, variantou je bobkový list, pepř, nové koření, černý jalovec, ale také křen a jablko.

Příprava na kvašení zelí 

Kysané zelí se dá připravit ve sklenicích. Není to komplikované. Stačí přichystat jen malé množství, které nebudeme uchovávat, a tak nebude nikde překážet. 

Základem je kvalitní zelí. Pokud nemáme vlastní nebo od ověřeného pěstitele, podíváme se v obchodě po zelí českého původu. Lokální zelí je právě teď k dispozici.

Kysané zelí

Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…

Rychlé kysané zelí ze sklenice

Středně velká hlavička zelí o váze cca 1,5 kg se vejde zhruba do dvou zavařovacích sklenic o objemu 0,7 l. Na přípravu rychlého kysaného zelí budete potřebovat: 1 kg hlávkového zelí, 15-20 g soli, 1 lžíce kmínu.

Jak na to? Hlávku zelí omyjte a odstraňte z ní vrchní nevzhledné listy. Zelí rozkrojte na čtvrtiny, a vykrojte košťál. Zelí nakrouhejte (případně nakrájejte na nudličky), nejlépe pomůže robot. Připravené zelí dejte do mísy a přidejte sůl. 

Vše důkladně promíchejte, a pak šťouchadlem či jiným plastovým nebo dřevěným pomocníkem vymačkejte ze zelí šťávu. Je to taková náhrada za šlapání. Ze zelí potřebujete dostat co nejvíce šťávy a vzduchu. Pak může dobře kvasit. Zelí takto zpracovávejte až 15 minut, nad zelím se vytvoří několik centimetrů šťávy. V tomto stavu nechte zelí dvě až tři hodiny odpočinout. Uvolní se ještě více šťávy, což je pro kvalitní zelí důležité. 

Připravte si vymyté a vyvařené sklenice a zelí do nich napěchujte (rukou nebo šťouchadlem. Zelí musí být ponořeno ve šťávě. Zbytek šťávy si nechte stranou na případné dolití. Sklenice by měly být plné asi 2-5 cm pod okraj. Zelí totiž pracuje a někdy vytéká. Pod sklenice proto dejte nějakou nádobu na odchytávání tekutiny. Sklenice uzavřete. Hodí se sklenice s patentním uzávěrem nebo s víčky omnia (připevníte je zavařovací hlavou). Pokud máte šroubovací víčka, vložte fólii a utěsněte ji pomocí gumičky.

Sklenice dobře uzavřete a utěsněte. Spolu s nádobou na odkapávání nechte sklenice na teplém a temném místě. Ideální teplota pro kvašení je zhruba 20 °C. Můžete nechat sklenice i blízko topení. V tomto stavu by měly zůstat alespoň tři až pět dnů, lepší jsou dva týdny. Pak si můžete na zelí pochutnat nebo ho uložit do lednice. V chladu může vydržet až rok.

Náš tip: Připravte si kysané zelí do sklenic podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více