Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí játrový guláš se žampiony: Krásně šťavnatá a měkoučká obměna české klasiky překvapí lehce pikantní chutí
Zdroj: Toprecepty, mika59

Guláš je velmi typickým českým jídlem. My pro vás ale máme dost netradiční variantu. Kuřecí játrový guláš se žampiony je výborný a krásně šťavnatý. K tomu podávejte třeba knedlík nebo chléb.

Drůbeží játra

Drůbeží játra jsou velmi jemná, nepotřebují žádnou náročnou přípravu, případně pouze namáčení do mléka, a jsou rychle hotová. Obvykle je chystáme na cibulce a s rýží jako přílohou. Výborná jsou ale také s omáčkami. Pokud nám chutná guláš, můžeme vyzkoušet variantu, která je založená na tomto tradičním jídle. Jen má neobvyklou surovinu - drůbeží játra. Na rozdíl od klasického gukáše je výhodou krátká příprava. Po opečení jater jen vnitřnosti dusíme 15-20 minut. Pokud zahušťujeme moukou, dáme ji hned, abychom játra nevařili příliš dlouho. Zahustit můžeme i nastrouhanou bramborou nebo střídkou chlebu.

Drůbeží játra jako guláš

Když si přineseme domů čerstvá játra, měli bychom je zpracovat co nejdříve. Není s nimi příliš práce. Občas se objeví zbytky tuku a žilek, po kouscích je tedy probereme a případně odřežeme. Játra opláchneme a osušíme papírovou utěrkou, aby neprskala při smažení. 

Játra výborně ladí se slaninou, která je krásněprovoní. A nechybí ani v tomto guláši. Stejně jako ostatní druhy masa na guláš i játra je potřeba přidat k pořádné dávce cibule osmažené dozlatova a nechat je pořádně zatáhnout. I v tomto případě přidáme k zataženým játrům lžíci protlaku a po zarestování pak mletou papriku a zalijeme tekutinou. V níže uvedeném receptu na kuřecí játrový guláš zase přidáváme žampiony, a následně horkou vodu.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Kuřecí játrový guláš se žampiony

Na tento guláš budete potřebovat: 500 g kuřecích jater, 5 větších žampionů, 1 velkou cibuli, 50 g anglické slaniny, 1 lžíci sádla, 1 lžičku dijonské hořčice, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíci hladké mouky, 3 stroužky česneku, mletou červenou papriku, špetku pálivé papriky, kmín, pepř, majoránku a sůl.

Jak na to? Játra očistěte a nakrájejte je na větší kousky. Žampiony nakrájejte na kostky. Slaninu nakrájejte na kostičky a cibuli oloupejte a také nakrájejte na kostičky. Na pánev dejte sádlo, nechte ho rozehřát, přidejte slaninu, uškvařte ji, a pak přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezezlátne. Česnek oloupejte a pokrájejte na plátky. Přidejte ho ke zlatavé cibulce a po chvíli vložte játra. Nechte je zatáhnout, přidejte protlak, zarestujte ho, přisypte papriku a promíchejte. Přidejte žampiony a míchejte.

Po chvilce vše zalijte horkou vodou do poloviny. V trošce vody rozmíchejte mouku a játra zahustěte. Okořeňte a nechte dusit asi 20 minut. Dochuťte. Guláš by měl být lehce pikantní. Podávejte s chlebem nebo knedlíkem.

Náš tip: Pokud zatoužíte po klasickém hospodském guláši z hovězí kližky, můžete si ho připravit podle následujícího receptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Naposledy jste si prohlédli