Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí játra trochu jinak: Lehce pikantní s nivou a žampiony nebo neuvěřitelně šťavnaté v těstíčku s bylinkami
Zdroj: Toprecepty, isindy

Vnitřnosti občas vzbuzují obavy, ale výborná kuřecí játra si dává spousta nadšených strávníků. Zjistěte, jak si je přichystat doma a co je pro přípravu důležité. Dopřejte si jatýrka v různých obměnách.

Kuřecí játra

Kuřecí játra by měla patřit do jídelníčku. Tyto vnitřnosti obsahují velké množství bílkovin, zinek, železo a vitamin D. A protože mají jemnou chuť, jsou rychle připravené a relativně levné, mohou posloužit jako skvělý oběd či večeře.

Obvykle připravujeme kuřecí játra s rýží, ale abychom si tyto vnitřnosti vychutnali i v jiných podobách, můžeme se inspirovat následujícími variantami. 

Při přípravě kuřecích jater se vyplatí vědět

Ještě, než se dostaneme k samotným možnostem úpravy, stojí za to si připomenout pár informací k přípravě. Po nákupu je třeba kuřecí játra přichystat co nejdříve, protože se snadno kazí, proto je nenecháváme v ledničce příliš dlouho. Před úpravou je prohlédneme a případně odstraníme vše, co se nám nelíbí (zbytky tuku a žilek).

Játra obecně nepotřebují příliš dlouhou úpravu a játra kuřecí jsou ještě jemnější, jsou tedy velmi rychle hotová. Už proto bychom stav uvaření měli kontrolovat, aby nebyla příliš vysušená. Šťavnatosti i chuti pomáhá přítomnost slaniny.

Kuřecí játra v těstíčku

Kuřecí játra obvykle nenamáčíme do mléka, protože jsou jemná a nezapáchají. Přesto je můžeme do mléka namočit a udělat z nich ještě jemnější dobrotu. Mléko pak vylijeme. Játra obalujeme ve směsi kari koření, papriky, sójovky a škrobu, přidat můžeme i bylinky, jako jsou saturejka nebo tymián.   

Kuřecí játra na paprikách

Pokud chceme játra s omáčkou, můžeme si je přichystat na paprice (sušené sladké a pálivé nebo i na paprikovém lusku). Chuť a voňavost je doladěna tymiánem a podpoříme ji na závěr i jemnou zakysanou smetanou. Nakyslost a pikantnost dodává i hořčice. 

Náš tip: Připravte si kuřecí játra na paprikách podle tohoto receptu.

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Kuřecí játra na slanině se žampiony

Kuřecí játra na slanině nemusí mít vždy stejnou podobu. Změnou je třeba kombinace uvedených surovin se žampiony a nivou. Překvapivá varianta chutná velmi dobře a skvěle se hodí k zeleným salátům. Dát si je můžeme třeba s pečivem. Připravte si kuřecí játra na slanině se žampiony

Náš tip: Přichystejte si třeba drůbeží játra na cibulce s rýží podle tohoto videonávodu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více