Kuřecí játra trochu jinak: Lehce pikantní s nivou a žampiony nebo neuvěřitelně šťavnaté v těstíčku s bylinkami
6. 2. 2024 Vaření
Vnitřnosti občas vzbuzují obavy, ale výborná kuřecí játra si dává spousta nadšených strávníků. Zjistěte, jak si je přichystat doma a co je pro přípravu důležité. Dopřejte si jatýrka v různých obměnách.
Kuřecí játra
Kuřecí játra by měla patřit do jídelníčku. Tyto vnitřnosti obsahují velké množství bílkovin, zinek, železo a vitamin D. A protože mají jemnou chuť, jsou rychle připravené a relativně levné, mohou posloužit jako skvělý oběd či večeře.
Obvykle připravujeme kuřecí játra s rýží, ale abychom si tyto vnitřnosti vychutnali i v jiných podobách, můžeme se inspirovat následujícími variantami.
Mohlo by vás zajímat
Při přípravě kuřecích jater se vyplatí vědět
Ještě, než se dostaneme k samotným možnostem úpravy, stojí za to si připomenout pár informací k přípravě. Po nákupu je třeba kuřecí játra přichystat co nejdříve, protože se snadno kazí, proto je nenecháváme v ledničce příliš dlouho. Před úpravou je prohlédneme a případně odstraníme vše, co se nám nelíbí (zbytky tuku a žilek).
Játra obecně nepotřebují příliš dlouhou úpravu a játra kuřecí jsou ještě jemnější, jsou tedy velmi rychle hotová. Už proto bychom stav uvaření měli kontrolovat, aby nebyla příliš vysušená. Šťavnatosti i chuti pomáhá přítomnost slaniny.
Kuřecí játra v těstíčku
Kuřecí játra na paprikách
Pokud chceme játra s omáčkou, můžeme si je přichystat na paprice (sušené sladké a pálivé nebo i na paprikovém lusku). Chuť a voňavost je doladěna tymiánem a podpoříme ji na závěr i jemnou zakysanou smetanou. Nakyslost a pikantnost dodává i hořčice.
Náš tip: Připravte si kuřecí játra na paprikách podle tohoto receptu.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Kuřecí játra na slanině se žampiony
Kuřecí játra na slanině nemusí mít vždy stejnou podobu. Změnou je třeba kombinace uvedených surovin se žampiony a nivou. Překvapivá varianta chutná velmi dobře a skvěle se hodí k zeleným salátům. Dát si je můžeme třeba s pečivem. Připravte si kuřecí játra na slanině se žampiony.
Náš tip: Přichystejte si třeba drůbeží játra na cibulce s rýží podle tohoto videonávodu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Dokonalá játra na cibulce do 30 minut: Trocha špeku a vývar udělají v omáčce zázraky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Banana split
Přidáno před 10 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 23 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33
Květákové muffiny se salátem
Přidáno 27. 4. 2024 18:01
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Místo husy jenom játra. Umíte je správně připravit? A víte, čím se liší slavná foie gras?