Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Játra na cibulce
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Játra a obecně vnitřnosti buď milujeme, nebo nám nesmí do kuchyně. Když si však připravíte dokonalá játra na cibulce, budete mít oběd hotový do 30 minut a pochutnají si na něm i odpůrci vnitřností. Inspirujte se tipy, jak na ně.

Jak zpracovat játra různého původu?

Játra patří spolu se srdci, ledvinkami a žaludky mezi vnitřnosti vhodné ke kuchyňské úpravě. Jejich příprava v každém nevzbuzuje vlnu nadšení, což je ovšem škoda. Při správné péči jde o lahodný pokrm, kterým můžeme obohatit jídelníček o potřebné živiny. 

Játra vypadají různě co do velikosti, chutě i jemnosti, podle toho, ze kterých zvířat pocházejí. Může se jednat o játra drůbeží, vepřová, telecí, hovězí, ale také třeba jehněčí, skopová nebo ze zvěřiny. Zapomenout nelze ani na delikatesní tresčí játra (a další rybí).

Většina jater se hodí na rychlou úpravu. To platí v případě vnitřností z drůbeže, vepřů, ale i telat a jehňat. Hovězí játra využíváme na jiný účel. Patří do polévkových knedlíčků, připravit si z nich můžeme i paštiku.

Játra se dají vařit, dusit, péct, smažit, ale i grilovat. Bývají ale velmi brzo hotová, proto je třeba jejich stav hlídat, aby nebyla tuhá a suchá. Pokud máme játra ze spolehlivého zdroje, bude ideální, když budou po úpravě při rozkrojení trochu růžová.

Při vybírání jater dejte pozor na čerstvost

Jedním z hledisek při výběru jater je účel použití, všeobecně ale platí, že nejlepší jsou játra co nejčerstvější. Je třeba myslet na to, že se vnitřnosti rychle kazí. Nejlépe bude, když je zpracujete do druhého dne.

A jak poznat čerstvá játra? Je důležité hlídat jejich povrch, který má být lesklý a vlhký, s jasnou, tmavě červenou až hnědou barvou.

Očištění jater je nezbytným krokem

Před tepelnou úpravou je třeba játrům odstranit blanky, což se nemusí provádět u jater z mladých kusů, případně také opatrně odříznou žlučovody. Játra je třeba nakrájet na kousky o velikosti zhruba 2 centimetry. Budou pak krásně šťavnatá (pokud se při vaření nevysuší). 

Ingredience na dokonalá játra na cibulce

Na tento pokrm je v základu potřeba jen pár surovin. Jeho kouzlo je v dochucení. Základem jsou játra (vepřová nebo drůbeží), cibule, pepř, drcený kmín a sůl na závěrečné dochucení. Připravovat je můžeme na sádle nebo oleji. Játra se doporučují předem nesolit kvůli riziku ztvrdnutí. Mnohem lepší je takto dochutit až na konci vaření.

Jak vylepšit játra na cibulce?

Pokud chceme připravit velmi dobrá játra, spočívá kouzlo nejen v opečení jater a osmažení cibulky, ale také v dochucení. Vynikající jsou játra doplněná o osmaženou slaninu nebo špek, čímž získáme také krásnou vůni. Pro chuť a aroma se dá přidat i tymián nebo rozmarýn. Cibuli můžeme osmažit s přidáním bobkového listu a kuliček nového koření, které před podáváním vyjmeme. K dochucení poslouží i prolisovaný česnek přidaný ke konci vaření. Někdo nedá dopustit na dochucení kvalitní sójovou omáčkou. Játra při přípravě podléváme vodou nebo ještě lépe vývarem (drůbeží játra kuřecím, hovězí játra hovězím,...). 

Zahuštění omáčky k játrům

Ve výsledku by omáčka k játrům neměla být příliš hustá. Někomu vyhovuje tak, jak zůstane zhruba po 15-20 minutách vaření. Pokud ne, nabízí se několik možností zahuštění.

Doladit konzistenci omáčky lze pomocí hladké mouky rozmíchané ve vodě, případně světlé jíšky. Tu je ale třeba vařit ještě 20 minut a to zase nebude vyhovovat játrům, která by byla příliš suchá. Proto je třeba omáčku v tomto případě připravit zvlášť a smíchat s játry až na závěr.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Recept na játra na cibulce

Na 1 kg jater (vepřová nebo kuřecí) budete potřebovat 2 cibule, 1 lžičku tymiánu, 1 lžičku drceného kmínu, silnější klínek špeku, 300 ml vody/vývaru, sádlo, pepř a sůl. Jak na to?

Cibuli oloupejte a společně se špekem nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte sádlo, cibuli a špek na něm opečte dozlatova, ke konci přidejte kmín. Očištěná játra nakrájejte třeba na nudličky, přidejte je k cibuli a za občasného míchání opékejte asi 5 minut. Opepřete, můžete přidat tymián a podlijte vodou nebo vývarem (asi do poloviny výšky jater). Přiveďte k varu, a nechte mírně vařit asi 10–15 minut. Játra vařte jen skutečně nutnou dobu, aby nebyla příliš tuhá. Na závěr dochuťte solí.

Podávejte s dušenou rýží, hodí se i bramborová kaše

Náš tip: Připravte si játra na cibulce podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den domácích sušenek

Den domácích sušenek

Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více