Rybíz, to je drobné ovoce ze zahrádky, jehož kyselou chuť využívá mnoho receptů
Říká vám něco pojmenování meruzalka? Pokud nejste botanik, pravděpodobně ne. Když se ale řekne rybíz, to už jistě budete vědět, co si představit. Ano, trs malých bílých, červených nebo černých bobulek rostoucích na keři, dost možná právě na vaší zahrádce.
Proč konzumovat rybíz
Kyselá chuť rybízu napovídá, že obsahuje hodně vitamínu C. V rybízu však najdeme také množství flavonoidů (ty chrání buňky před volnými radikály a brání růstu nádorových buněk a jsou obsaženy např. také v citrusech) a minerálů.
Jak využít rybíz v kuchyni
Všechny druhy rybízu jsou výborné samy o sobě nebo např. jen s cukrem či šlehačkou jako takové letní osvěžení. Z rybízu lze vyrobit svěží šťávu nebo kyselkavou marmeládu, skvěle chutná také v lehkých bublaninách a mnoha dalších moučnících.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 48 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Sušené ovoce: Ideální zdravá sladkost nebo kalorická bomba? Záleží na druhu úpravy!
Retro okénko: Bonbony Slavia stávaly kdysi 3 Kčs. Již více než šedesát let si na nich pochutnávají nejen fanoušci fotbalu
Jak na perfektní linecké? Stačí dodržet systém 3-2-1 a cukroví zvládnou i úplní začátečníci