Rybíz má pestrou paletu využití. Z bílého můžete mít skvělé víno
Rybíz je typicky letní ovoce. Je to bobulové ovoce, rostoucí v drobných hroznech. Jeho pikantní nakyslá chuť jej činí atraktivním pro kuchyňské zpracování. Kromě vitaminu C je ceněný pro vyšší obsah pektinů, chuťových látek a barviv. Rozeznáváme tři barevné kultivary – červený, černý a bílý.
Ať jste malí, nebo velcí, každý den byste si měli dopřát jednu porci ovoce. Můžete si jen tak nakrájet jablíčko nebo hrušku, přidat banán do ovesné kaše nebo do jogurtu, dietářům zase vyhovuje…
Rybíz většinou sklízíme na zahradě, ačkoli zvláště v poslední době už bývá v menším balení ke koupi i v supermarketech. U správně sklizeného plně vyzrálého rybízu jsou důležité celé hrozny s třapinami. Sklízíme za suchého počasí, abychom předešli rychlému plesnivění plodů. Vydrží 8-10 dní v chladné místnosti a až 6 týdnů v chladničce bez ztráty kvality.
Uchování rybízu
Rybíz se velmi dobře mrazí. Plody opereme, necháme okapat a pak teprve otrháme z třapin, nejšetrněji to jde vidličkou. Pak můžeme zmrazit celé plody nebo protlak smíchaný s cukrem. Takto vydrží asi 8 měsíců.
Co připravit z rybízu
Sirup s chutí velmi podobnou malinovce: otrhané kuličky rybízu rozmačkejte a nechte ve skleněné nádobě v teplé místnosti asi 2-3 dny (do začátku kvašení). Pak vylisujte. K 1 litru šťávy přidejte 1,7 kg cukru a 2 g kyseliny citronové. Zahřejte na 85 °C a naplňte do suchých horkých obalů (lahví nebo sklenic).
Červený rybíz dodá potřebný pektin jinému červenému ovoci v džemu, např. třešním, jahodám nebo malinám. Samostatně se používá na vína, rosoly, džemy, mošty, sirupy, protlaky a kompoty.
Bílý rybíz doporučujeme zpracovat na víno, které se jakostí nejvíce blíží vínu révovému.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 10 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 10 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 11 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 11 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušejte pět tipů pro ještě lepší sladké pečení. Poradíme začátečníkům, jak snadno vykouzlit výborné moučníky
8 tipů pro zahušťování polévek a omáček: Vyzkoušejte to s námi
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Komentáře