Bublanina je typický letní moučník s čerstvým ovocem, který zvládne i začátečník
Na zahradě vám pomalu dozrávají třešně, jahody nebo rybíz a vy přemýšlíte co z nich připravit? Ukážeme vám jednoduchý recept na bublaninu, který zvládne i naprostý začátečník a výsledek je zaručen.
Bublanina je jeden z neoblíbenějších pečených moučníků v létě - je lehká, vláčná a nadýchaná jako peřinka. Receptů na ni existuje celá řada. Můžete udělat olejovou, šlehačkovou, tvarohovou nebo s jogurtem. Podle toho, co máte zrovna doma. Pokaždé ale vytvoříte chutnou sladkou tečku k odpolední kávě.
Výběr ovoce je zcela na vás
Do bublaniny můžete použít jakékoliv sezonní ovoce, které vám právě uzrálo na stromech či vyrostlo na záhoncích. Mezi nejčastěji používané patří třešně, jahody, meruňky, borůvky nebo rybíz. Její výhodou je, že chutná výborně i s ovocem, které jste si uschovali do mrazáku. Pochutnat si na ní tedy můžete i v zimě.
Šlehačková bublanina
Receptů na bublaninu je mnoho. My jsme pro vás vybrali hrníčkový recept na šlehačkovou bublaninu, která je jemná, nadýchaná a díky šlehačce není až moc sladká.
- Potřebovat budete 2 hrnky hrubé mouky, 3/4 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, ovoce, tuk na vymazání plechu a hrubou mouku na vysypání.
- Celá vejce utřete s cukrem, přidejte mouku, prášek do pečiva a po částech vmíchejte smetanu. Vše řádně promíchejte.
- Těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech.
- Poklaďte ovocem a pečte ve vyhřáté troubě na 160 °C přibližně 30 minut.
- TIP: Pokud do bublaniny zvolíte kyselejší ovoce např. rybíz, je vhodné ovoce prosypat cukrem.
Pokud jste úplný začátečník, s pečením bublaniny vám pomůže následující video-recept.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
7 tipů, jak nejlépe mrazit potraviny: Co potřebují jahody a jak mrazit slaninu i koláče, aby pak byly perfektní
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Jak rychle odstopkovat rybíz. Jednoduchý postup nám ušetří čas, mísu rybízu odstopkujeme během chvilky
Komentáře