Pečeme s Ivou: Nadýchaná letní bublanina je plná svěžího čerstvého ovoce. Pokaždé trochu jiná, jinak barevná, ale vždy výborná!
1. 6. 2023 Vaření
Horké léto, čerstvé sladké ovoce, na stole voní bublanina jako od babičky. Jednoduché kynuté těsto, žluťounké použitými žloutky a strakaté použitým ovocem – bublanina pokaždé maličko jiná, ale vždy výborná!
Když pekařka promluví...
Při pečení této bublaniny si vždycky vzpomenu na babičku, která nám podobnou sladkost pekla každé léto několikrát. Sypala ovocem, které zrovna v zahradě dozrávalo, a tak byla bublanina pokaždé trochu jiná. A tak když se řekne "bublanina", jako první mi dnes v mysli vyskočí parné léto, odpoledne u řeky a kusy buchty od babičky, které jsme si rozebírali z talíře, ještě stále oblečení v mokrých plavkách...
Co budeme na letní bublaninu potřebovat?
- 200 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 2 žloutky
- 17-21 g čerstvého droždí
- 280-300 g mléka
- 4-6 rovných lžic cukru
- špetka soli
- 50 g rozpuštěného sádla
- citronová kůra
- 1 lžíce citronové šťávy
Na vymazání plechu a posyp:
- sádlo
- ovoce (tady jahody)
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat?
Je to velice snadná práce. Ve vlažném mléku rozmícháme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme volnější těsto, které v míse necháme 20-25 minut kynout.
Pak těsto zlehka promísíme, vyškrábneme na sádlem vymazaný plech (cca 30×25 cm), lžící namočenou ve vodě ho tam roztáhneme a necháme kynout.
Než těsto během 30-40 minut vykyne, poklademe ho přichystaným ovocem.
Vykynutou bublaninu upečeme ve vyhřáté troubě (180°C/asi 35 minut).
Po vychlazení nakrájíme, pocukrujeme a podáváme.
Drobečky z ošatky
- Aby ovoce v těstě neklesalo, můžete ho zlehka obalit v mouce.
- Bublanina je výborná s jakýmkoliv drobnějším ovocem, ale zkuste někdy použít i ovoce větší (meruňky, švestky). Před položením na těsto je pokrájejte na hrubší plátky.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Medvědí česnek právě roste. Mladé listy skvěle dochutí polévky a slané koláče. Víme, jak ho nezaměnit s jedovatou konvalinkou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 11 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 19 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 20 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Přečtěte si Zobrazit více
Bublanina je typický letní moučník s čerstvým ovocem, který zvládne i začátečník
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Sedlácké brambory: Šťavnatost a vůni dodá bůček, chuť speciálně upravené zelí. Na snadné jídlo stačí jen pár ingrediencí