Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak rychle odstopkovat rybíz. Jednoduchý postup nám ušetří čas, mísu rybízu odstopkujeme během chvilky
Zdroj: Pixabay

Červený rybíz je výborný na různé bublaniny a koláče, ať už z kynutého nebo jiného těsta. Odstopkování je ale často zbytečně zdlouhavé. Poradíme jednoduchý postup, který tuto činnost usnadní a urychlí.

Z keřů obvykle trháme rybíz i se stopkami, což má výhodu, že kuličky nepouští při manipulaci zbytečně šťávu. Když rybíz odšťavňujeme na marmeládu, není ho nutné dopředu odstopkovávat - použijeme-li mechanický nebo elektrický lis, stopky a tuhé části se při lisování jednoduše oddělí. Jinou možností je rybíz nejprve krátce povařit (i se stopkami) a pak protlačit přes cedník - tuhé části zůstanou na cedníku. 

Jak snadno a rychle odstranit stopky

Když se chystáme na ruční odstopkování červeného rybízu, můžeme vyzkoušet jednoduchý postup. Do dřezu postavíme velké síto nebo děrovanou misku (slouží k oplachování ovoce) a do ní vložíme přibližně tři velké hrsti rybízu (správné množství rychle odhadneme). Pustíme chladnou vodu (nejlepší je sprchový rozstřikovač) a jednou rukou lehce kroužíme rybízem - opatrně, abychom kuličky zbytečně nepomačkali a nevytékala šťáva. Stopky se při pohybu naší ruky od zralých kuliček velmi rychle oddělí a dokonce shromáždí do jednoho místa. Pak je vyjmeme a rybíz odsypeme. Do děrované misky nasypeme další dávku rybízu a postup opakujeme. Tímto jednoduchým způsobem si ušetříme spoustu času. Odstopkovaný rybíz pak můžeme využít na chutnou bublaninu nebo z něj uvařit marmeládu - pokud nemáme lis, jde odstopkování i takto jednoduše. Může se stát, že od některých odrůd rybízu (např. bílého) drží kuličky na stopkách pevněji, ale většinou jde odstopkování snadno.

Jak snadno vypeckovat třešně a višně, poradí náš další článek. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více