Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Žádná moravská svatba se neobejde bez dvojctihodných koláčků. Dvojctihodné se nazývají proto, že byly podarovány někomu, kdo byl hodný dvojí cti. Jde o pečivo, které se nepeče každý den a proto se na jeho přípravě nešetří.
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je marmeláda nebo povidlová náplň s máslovou drobenkou. Jejich chuť je prostě báječná.
Mohlo by vás zajímat
Jak se připravují dvojctihodné koláče
Klasické kynuté těsto má dvojí náplň:
- Stejně velké kousky těsta smotáme do kuliček a rozválíme na placičky.
- Naklademe na ně tvarohovou náplň a zabalíme do ranečku.
- Bochánek mírně zploštíme a na povrch natřeme povidla nebo marmeládu.
- Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Posypeme máslovou drobenkou a upečeme ve vyhřáté troubě.
Moravské dvojctihodné koláčky se mohou plnit různými náplněmi, ale tradiční je tvaroh - koláčky jsou díky němu krásně vláčné. Na povrch koláčků můžeme namazat jablečná povidla, mák nebo ořechovou nádivku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Oslavte svatováclavské posvícení stylově a upečte si tradiční kynuté koláče. Nejlepší jsou ty dvojctihodné
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak důlkovat koláčky? Postačí malá sklenička a drobenka bude držet tam, kde má
Komentáře
14. 12. 2023 11:49
25. 10. 2023 13:10