Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
Zdroj: Toprecepty, Miquel

Sladkých koláčů existuje celá řada. Ať už si vyberete ovocný, tvarohový nebo třeba makový, vždy je jedna možnost, jak ho při pečení pozvednout na vyšší úroveň, a tou je drobenka neboli žmolenka. Na tento sladký zázrak vám stačí jen tři ingredience, z moučníků ovšem udělá delikatesu.

Drobenka oživí koláče i buchty

Trocha mouky, cukru a másla, přesto vám z těchto pár surovin vznikne dobrota, která zdokonalí chuť každého koláče, ať už je kulatý nebo pečený ve formě. Drobenka se hodí na koláče z kynutého těsta, třeného nebo univerzálního litého. Můžete jí posypat bublaninu, závin, ale klidně i bábovku.

Její příprava je navíc neskutečně jednoduchá, ingredience prostě stačí jen „požmoulat“ (ne nadarmo se jí říká žmolenka – promnutím se vytvoří žmolky) mezi prsty, což zvládnou i ti nejmenší kuchaři. Drobenka dodá koláči nejen křupavost, ale i dosladí ovocnou vrstvu, což oceníte hlavně u koláčů z kyselejších druhů ovoce, kromě toho rovněž zajistí příjemnou máslovou příchuť

Zásadní je zvolit správný poměr surovin

Přestože je recept na žmolenku takto jednoduchý a nenáročný na suroviny, dá se různými způsoby upravit. Aby se ale opravdu povedla a byla krásně křupavá, je třeba dodržet základní poměr ingrediencí, která je 1,5-2:1:1. To znamená, že na dva díly (nebo 1,5 dílu) mouky se použije 1 díl cukru a 1 díl tuku.

Tento poměr se dá samozřejmě upravovat podle toho, na jaký koláč zrovna máte v plánu drobenku použít. Na kyselejší ovoce je vhodné přidat cukr, v případě suššího těsta můžete ubrat trochu mouky (1 díl), na koláč se šťavnatým ovocem je zase lepší dát mouky víc (2 díly), jinak by se vám mohla drobenka rozmočit a nebyla by pak křupavá. 

Aby drobenka krásně křupala

Někdo přidává k základním surovinám i žloutek nebo lžíci medu, které zajistí ještě větší křehkost a křupavost. Pro dokonalý výsledek je pak třeba všechny ingredience smíchat a spojit tak, aby vznikly větší rovnoměrné žmolky – drobenka by hlavně neměla být moc drobivá a sypká. Pokud se vám nechce nic žmoulat mezi prsty, můžete si vzít na pomoc i mixér nebo kuchyňský robot. Kdybyste to náhodou s množstvím surovin přehnali, klidně si udělejte drobenku do zásoby, stačí ji dát do sáčku a uložit do mrazáku.

Jak vylepšit drobenku? 

I se základními surovinami se ovšem dá experimentovat a kromě toho lze přidat další, které chuť drobenky ještě vylepší. 

Mouka – na drobenku se nejčastěji používá hrubá či polohrubá mouka (může být i celozrnná nebo pohanková). Sáhnout však můžete i po hladké, čím hrubší mouku ale použijete, tím křupavějšího výsledku dosáhnete. Vhodná je případně i dětská krupička nebo ovesné vločky, které je lepší předem opražit, aby měly lehce oříškovou příchuť. Vločky lze použít celé nebo rozmixované, ovšem ne úplně najemno. Mouku nebo její část můžete nahradit i rozmixovanými či nasekanými ořechy (vhodné jsou vlašské, lískové nebo mandle), strouhaným kokosem, mákem nebo rozmixovanými sušenkami.

Tuk – nejvhodnější je samozřejmě máslo, které drobence dodá i příjemnou chuť, kterou ničím jiným nenahradíte. Máslo přidávejte studené, lépe se vám s ním bude pracovat a vytvoříte lepší žmolky. Chcete-li veganskou verzi, můžete zvolit třeba kokosový tuk, který ji obohatí o další zajímavou příchuť. Tukem ovšem šetřete hlavně tehdy, když místo mouky používáte mastnější ingredience (třeba ořechy). Drobenka by se vám mohla vlivem tepla při pečení roztéct a nebyla by pak tolik křupavá. 

Cukr – experimentovat můžete i s cukrem. Krystal nebo krupice zajistí křupavější drobenku, moučkový zase jemnější. Výborně se na ni hodí i třtinový cukr nebo panela (sušená šťáva z cukrové třtiny), která ji obohatí o karamelový nádech. 

Dochucovadla – asi nejjednodušší možnost, jak ozvláštnit drobenku, je část cukru nahradit vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Kromě skořice ji můžete dochutit i jinými druhy koření, třeba badyánem, zázvorem, kardamomem či rovnou perníkovým kořením. Hodně sladké krémové nebo tvarohové koláče oživí rovněž strouhaná kůra z citrusů. Čokoládovou chuť některých koláčů pak podtrhnete vmícháním kakaa. O příjemnou vůni drobenky se postará také rum.

Náš tip: Na to, jak dosáhnout správné konzistence drobenky se můžete podívat v našem videu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více