Svatební koláčky ve tvaru šátečků s námi hravě zvládnete hned napoprvé
Hranaté koláčky s náplní, která všemi rohy trochu vykukuje, jsou velmi půvabným pečivem. Říká se jim šátečky, někdy také svatební, očkaté nebo vázané koláčky. Naučíme vás je připravit.
Na šátečky využijeme těsto, které se rozvaluje. Může být křehké, listové, kynuté nebo plundrové. Záleží na nás, které máme v oblibě a na které si troufneme. Náplně většinou volíme stejné nebo podobné jako do buchet či koláčů. Nejjednodušší je použít marmeládu nebo povidla, ale tyto náplně často při pečení vytékají a připalují se na plechu. Na zahuštění takové náplně doporučujeme mleté piškoty nebo strouhaný perník.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak tvarovat šátečky
Vytvarovat šátečky je snadné.
- Z rozváleného plátu těsta nakrájíme stejné čtverce o hraně čtyři (svatební koláčky) až osm cm. Na to jsou v prodeji šikovná otočná rádla, která z těsta nakrájí rovnou pravidelné čtverečky.
- Doprostřed vložíme náplň. Měla by být hustá a nemělo by jí být příliš.
- Vždy protilehlé rohy povytáhneme, spojíme a přitiskneme k sobě. Aby lépe držely, můžeme je křížením vzájemně otočit kolem druhého (vázané koláčky).
- Kynuté a plundrové koláčky necháme nakynout.
- Potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme drobenkou.
- Upečeme podle druhu těsta v předehřáté troubě.
- Upečené horké koláčky ihned potřeme nebo pokapeme rozpuštěným máslem. Velmi chutné je, pokud do másla přidáme rum, pak jsou koláčky lahodně voňavé.
Začátečníkům pomůže náš videorecept na povidlové šátečky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 14 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Proč předehřívat troubu před pečením moučníků? A jak péct různá těsta
Do nepečeného cukroví často potřebujeme rozmělněné piškoty. Jak je připravit do těsta? Máte několik možností, vyberte si
Komentáře