Jak pěstovat hlávkovou kapustu. Získáme cennou surovinu pro kuchyňské zpracování
Kapustu hlávkovou řadíme mezi košťálovou zeleninu, stejně jako kapustu růžičkovou i kadeřavou, kedlubny, květák a zelí. Listy kapusty sice můžeme konzumovat zasyrova, ale více nám chutnají až po tepelné úpravě. Připravujeme je v páře, dusíme, zapékáme a přidáváme do polévek i karbanátků.
Náš jídelníček by měl být vyvážený a obsahovat širší škálu druhů zeleniny, včetně zeleniny košťálové. Oldřich Dufek v knize Zelenina a ovoce v kuchyni uvádí, že: "Kapusta je zelenina biologicky velmi cenná. Má značný podíl bílkovin, tuku, sacharidů a vlákniny. Příznivý je i obsah vitamínu C, vápníku, fosforu, sodíku a hořčíku."
Jak pěstovat kapustu
Kapustu pěstujeme v různých odrůdách, které se liší užitkovými vlastnostmi a délkou vegetační doby. Řídíme se doporučeným obdobím pro pěstování a sklizeň konkrétní odrůdy.
- Rané odrůdy kapusty vyséváme k předpěstování již od února do března. Malé rostliny přepichujeme do truhlíků a kelímků. Před venkovní výsadbou je pozvolna otužujeme.
- Pokud nemáme na předpěstování vhodné podmínky, raději si rovnou koupíme vzrostlé sazenice.
- Vysazujeme je na jaře do fóliovníku nebo rovnou na záhon, pro lepší tepelnou pohodu je přikrýváme netkanou textilií. Textilie poskytuje ochranu i před běláskem zelným.
- V průběhu sezóny kapusty postupně sklízíme ke spotřebě, musíme ale sledovat, aby hlávky nepopraskaly. Kapusty ze stejně staré výsadby často dorůstají současně do sklizňové velikosti. V tom případě je včas sklidíme a část zmrazíme na pozdější využití - buď samostatně nebo ve směsi s další zeleninou.
- Pozdní odrůdy vyséváme až v dubnu. Mají výrazně delší vegetační dobu, do sklizňové velikosti dorůstají teprve na podzim.
- Kapusty jsou poměrně odolné proti chladnému počasí, proto je necháme až do sklizně na záhonech. Netkaná textilie nebo sláma a chvojí zlepší jejich teplotní podmínky.
Kapusta je cennou surovinou pro kuchyňské zpracování. Můžeme ji dusit jako přílohu, zapékat, přidávat do polévek. Zvlášť výborné jsou kapustové karbanátky, do kterých můžeme přidat ještě strouhaný sýr nebo uzeninu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 18 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Komentáře