Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak blanšírovat zeleninu před zmrazením? Zachová si pěknou barvu, křupavost a výbornou chuť
Zdroj: Pixabay, Kalhh

Blanšírování je součást přípravy zeleniny, která jí dá ještě lepší chuť. Při správném blanšírování jde především o dobré načasování a rychlost. Potřebujeme nejprve dostatek vroucí vody, potom naopak studenou pro ochlazení. Zeleninu upravenou blanšírováním co nejdříve zmrazíme.

Některé druhy zeleniny se doporučuje před zmrazením blanšírovat. Postup není tak složitý, jak by se mohlo zdát. Pokud postupujeme správně, máme za chvíli hotovo. Naše zelenina pak bude daleko chutnější a její vzhled lákavější. To se vyplatí, protože zelenina je přesně tou součástí naší stravy, jejíž příjem bychom měli zvýšit. 

Jak blanšírovat zeleninu před mražením

Při blanšírování se zastaví enzymatické procesy a zelenina bude mít výrazně delší trvanlivost než zelenina zmrazená bez blanšírování, ale zároveň přijde o část zdraví prospěšných látek. Blanšírovaná zelenina si zachová výbornou chuť, křupavost a pěknou barvu. Postup je snadný a rychlý:

  • Pro blanšírování ohřejeme ve velkém hrnci osolenou vodu do varu.
  • Nakrájenou zeleninu dáme na větší kovové síto a ponoříme ji na chvíli do vroucí vody. Doba varu záleží na druhu použité zeleniny - některé druhy jsou hotové rychle, jiné potřebují více času (např. mrkev).
  • Poté zeleninu vyjmeme a rychle ji na sítu ochladíme ve větším množství studené vody, do které můžeme přidat ledové kostky.
  • Ochlazenou zeleninu necháme krátce okapat a buď ji co nejdříve zmrazíme nebo použijeme při vaření. Tepelná úprava stačí jen krátká. V ledničce vydrží zelenina až do dalšího dne.
  • Tip: Na ochlazování lze také zeleninu dát do mikrotenového sáčku.

Kterou zeleninu blanšírovat

Blanšírovat nemusíme každý druh zeleniny. Blanšírujeme obvykle mrkev, celer, fazolové lusky, květák, růžičkovou kapustu, špenát a brokolici. K blanšírování se nehodí zelené natě (např. petržel, kopr, celer, libeček a pažitka).

  • Blanšírování má smysl zejména při delším uložení zeleniny, proto pokud víme, že mraženou zeleninu spotřebujeme během několika následujících týdnů, blanšírovat ji není nutné.
  • Blanšírujeme pouze zeleninu určenou do vařených jídel. Při blanšírování ji vlastně předem krátce předvaříme. 
  • Blanšírování se nehodí k přípravě zeleniny, kterou po rozmrazení budeme konzumovat zasyrova
  • Tip: Blanšírujeme naráz pouze jeden druh zeleniny, protože každá zelenina potřebuje pro tepelnou úpravu jiný čas. 

Jednou ze zelenin, která se velmi dobře hodí k blanšírování, jsou fazolové lusky. Využijeme je na různé omáčky, polévky a saláty. Pro inspiraci můžete zhlédnout následující video-recept:

                           

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky