Jak poznat špatný kvásek? Prozradí ho absence bublinek i acetonový zápach
Zdravý kvas roste doslova jako z vody, je plný bublinek a krásně voní po chlebu. Díky tomu se nám daří krásné chleby s chutnou a nadýchanou střídou. Co když je ale něco jinak? Poradíme vám, jak poznat slabý kvas.
Péče o kvas má svá pravidla. Potřebuje pravidelně krmit kvalitní moukou a odstátou vodou, také je potřeba dodržovat hygienu, abyste do něj nezanesli nečistoty a nežádoucí bakterie. Špatný kvas poznáte na první pohled, lze však zachránit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznat špatný kvásek
Slabý kvas nikdy nenaroste přes noc (během 8–12 hodin) na dvojnásobný objem, netvoří žádné bublinky a kysele páchne po acetonu. Takovýto kvas je potřeba rozkrmit. Krmte ho pravidelně 2x denně po dobu alespoň 4 dnů, aby nabral sílu a mohli jste zase začít péct dobré chleby nebo jiné, např. sladké kvasové pečivo.
Plesnivý kvas je nutné vyhodit, plíseň jistě zasáhla celý obsah sklenice, byť to na pohled tak nevypadá. Nezoufejte, nový kvas snadno zase vypěstujete z mouky a vody, případně vám ho podarují v nebližší pekárně, či se rád rozdělí nějaký nadšený amatér pekař.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Komentáře