Jak správně tvarovat tradiční české koláčky: K ideálnímu tvaru vám pomůže sklenička
Čerstvě upečené koláčky jsou dobrota, které se nedá odolat. Jejich vůně provoní celý byt a navodí hřejivý pocit domova. I přesto, že jejich příprava vypadá velmi složitě, není tomu tak. Naučíme vás, jak koláčky správně tvarovat a vám nebude už nic bránit, abyste si je upekli sami doma.
Kynuté koláčky patří mezi tradiční buchty, které se v českých kuchyních pečou již řadu let. Co kraj, to jiný druh a tvar koláčku. Upéct si můžete například oblíbené dvojctihodné koláčky, které mají dvojitou náplň nebo vyzkoušet tradiční tlačené kynuté koláčky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak tvarovat klasické tlačené koláčky
Klasické koláčky se pečou z kynutého těsta, mají kulatý tvar a vejdou se tak akorát do ruky. Plnit je můžete podle své chuti tvarohovou, makovou nebo povidlovou náplní. Většinou se tyto koláčky zdobí i kousky mandlí.
- Na koláčky budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, 42 g droždí, 250 ml mléka, 60 g krupicového cukru, 3 žloutky, 150 g másla, špetka soli a 1 vejce na potření.
- Pokud již máte zadělané a vykynuté těsto, tak nejjednodušší způsob, jak vytvarovat koláčky, je si nejdříve z těsta vytvořit malé kuličky a ty nechat ještě 40 minut kynout.
- Poté si do ruky vezměte skleničku nebo jiný předmět, který má požadovaný tvar (kulaté dno o průměru cca 7 cm). Dno nádoby obalte utěrkou nebo omoučněte v mouce.
- Takto připravenou skleničkou zatlačte shora na kuličku těsta. Ta se vám zploští do požadovaného tvaru a zároveň vytvoří důlek na náplň.
- Poté již stačí koláčky naplnit oblíbenou náplní, potřít vajíčkem a dát péct.
Máte i vy nějaký tip, jak co nejlépe vytvarovat klasické koláčky? Budeme rádi, když se o něj s námi podělíte v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné
Komentáře