Už jste ochutnali ořechovou marmeládu? Připravíme ji snadno, je trvanlivá a stále po ruce. Navíc je skvělá do palačinek i koláčů
Velkou úrodu vlašských ořechů můžeme usušit a jako trvanlivou "konzervu" používat podle potřeby. Při uskladnění na suchém a vzdušném místě nevyloupané ořechy vydrží nejméně do další sezony. Pokud ale nemáme vhodné podmínky na jejich usušení nebo místo na uskladnění, raději je co nejdříve po sklizni vyloupeme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat ořechovou marmeládu
Pokud máme ořechy nalouskané, je samotná příprava marmelády už snadná. Stačí nám na ni pouze dvě suroviny a voda:
- Potřebujeme 2 kg vyloupaných vlašských ořechů. Jsme velmi opatrní, aby v nich nezůstal ani kousek skořápky. Dále si připravíme 50 dkg cukru a 750 ml vody.
- Vlašské ořechy nameleme nebo rozmixujeme. Můžeme jim ponechat hrubší konzistenci.
- Vodu svaříme s cukrem na sirup.
- Do cukrového sirupu nasypeme připravené ořechy a společně vše krátce povaříme do zhoustnutí.
- Směs dáme do čistých (nejlépe vypařených) menších sklenic, uzavřeme a sterilujeme.
- Uložíme a používáme podle potřeby.
Na co se hodí ořechová marmeláda
Marmeláda se dá využít více způsoby. Jsou to pouze tepelně upravené a proslazené ořechy, a ty se hodí na leccos.
- Marmeláda výborně chutná namazaná na pečivo k snídani. Použijeme ji buď přímo, nebo malé množství smícháme s trochou oblíbené ovocné marmelády, třeba meruňkové. Je-li třeba, směs naředíme malým množstvím vody.
- Je vhodná k plnění palačinek, zdobení lívanců či do pohárů. Můžeme ji smíchat s tvarohem nebo zakysanou smetanou, a při podávání ozdobit čerstvým ovocem (jahody, maliny, borůvky).
- Využijeme ji do moučníků (např. koláčů či závinů). Podle jednotlivých receptů ji ještě vhodně doplníme dalšími surovinami (např. skořice, rum, mléko).
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zahustit těsto na palačinky. Stačí použít osvědčený recept a palačinky se vždy povedou
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Komentáře
9. 11. 2022 11:25