Časté chyby při vaření ovocných knedlíků z kynutého těsta. Které to jsou a jak jim předejít
Ovocné knedlíky z kynutého těsta patří k nejoblíbenějším sladkým jídlům, která chystáme během léta. Zužitkujeme do nich právě dozrávající ovoce a jinak toho mnoho dalšího nepotřebujeme. Jen ještě vybrat něco dobrého na posypání a můžeme se pustit do jejich přípravy. Ale znáte to, ne vždy je výsledek podle našich představ.
Na základní dávku těsta potřebujeme pouze kostku droždí, 1 kg hrubé mouky, 2 lžičky soli, 0,5 l mléka, 2 vejce, 1 lžíci cukru. Do menšího hrnku dáme droždí, cukr, trošku mouky a mléka. Necháme vzejít kvásek, který přidáme k ostatním surovinám do mísy. Vypracujeme tužší těsto a po vykynutí z něho tvoříme knedlíky. Plníme je ovocem, necháme ještě krátce dokynout a poté zaváříme do vroucí vody.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při vaření knedlíků
Přestože připravit kynuté knedlíky není náročné, nemáme je vždy pěkně nadýchané a jen se rozplývající. Jaká situace může nastat?
- Těsto je málo vykynuté: U knedlíků platí, že bychom neměli nic uspěchat. Vyplatí se počkat a nechat těsto dobře vykynout. Proč těsto nekyne? Možná jsou kvasnice starší nebo jsme je zalili příliš teplou vodou. Či naopak byly suroviny velmi chladné a kynutí se prodloužilo. Kynutí také déle trvá v chladném prostředí.
- Knedlíky jsou nedovařené: Knedlíky by se měly vařit nejprve 5 minut pod pokličkou, pak je otočíme a dovaříme odkryté po dobu 3–5 minut (podle velikosti knedlíků). Poté jeden knedlík vytáhneme, rozkrojíme a zkontrolujeme. Pokud je uvařený (těsto uvnitř není syrové), vylovíme už všechny, v opačném případě ještě krátce dovaříme.
- Knedlíky jsou převařené: Knedlíky nevaříme zbytečně dlouho, aby se těsto nezačalo rozvářet. Hlídáme si čas, knedlíky by se měly vařit pouze po předepsanou dobu. Poté je vylovíme a dáme do mísy. Použijeme-li do knedlíků mražené ovoce, aniž bychom ho předem nechali rozmrazit, může se stát, že střed knedlíků by ještě nějaký čas potřeboval, ale těsto už se převáří.
- Knedlíky jsou špatně uzavřené: Knedlíky je nutné pečlivě zabalit a pak nechat ještě krátce dokynout na pomoučněném vále, spoje knedlíků přitom klademe směrem dolů.
- Knedlíky jsou po uvaření sražené, těsto je tuhé: Pro kynuté knedlíky platí důležité pravidlo, že ihned po uvaření je musíte asi třikrát propíchnout vidličkou, aby z nich mohla odejít pára.
Tip: Kynuté knedlíky můžete vařit i v páře. Tento způsob trvá sice o něco déle, ale knedlíky nepřevaříte a budou mít velmi pěkný tvar.
Nejlepší ovocné knedlíky
Na závěr jsme vybrali osvědčený recept na úžasně nadýchané kynuté knedlíky. Aby se povedly i začínajícím hospodyňkám, natočili jsme pro vás video, které doporučujeme ke zhlédnutí. Jako náplň použijte např. jahody, borůvky či meruňky. Do těsta budete potřebovat dětskou krupičku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 58 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Čím naplnit a posypat ovocné knedlíky. Chutná posypka oblíbenou dobrotu ještě vylepší. Každý má rád něco jiného
Úrodu jahod buď hned zpracujte na různé dobroty nebo plody uchovejte na zimu
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Komentáře