Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Ne každý vlastní parní hrnec, ale vaření potravin v páře ovládaly už naše babičky. Vyzkoušejte jednoduchý způsob, pomocí kterého uvaříte v páře nejen brambory, zeleninu a knedlíky, ale i maso a ryby.
Vařit v páře můžete téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně nevyluhuje do vody. U potravin navíc nehrozí jejich rozvaření, protože proces můžete lépe kontrolovat. Kromě toho šetříte čas, vodu i energii, protože vařit hrnec vody nebo jen pár centimetrů v hrnci je výrazný rozdíl.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit v páře
Pořiďte si v domácích potřebách kovový pařáček s otvory (napařovací podložku). Do hrnce nebo kastrolu nalijte tolik vody, aby se těsně dotýkala dna pařáčku. Na pařáček můžet ještě položit papír na pečení ve tvaru kruhu, i ten můžete na několika místech proděravět, aby pára mohla lépe prostupovat. Díky papíru se potravina k pařáčku nepřilepí. Pařáček můžete také jednoduše potřít olejem.
Na papír naskládejte potraviny, které chcete vařit. Zakryjte je dobře těsnící poklicí. Vodu přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte jen velmi mírně vařit. Tak vzniká největší množství páry. Při déletrvajícím vaření hlídejte hladinu vody a průběžně dolévejte vroucí vodu, aby se var v hrnci nepřerušil.
Zkuste v páře uvařit ovocné, bramborové nebo kynuté knedlíky, určitě se vám tato metoda zalíbí. Hodně zdaru!
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Salát z červené řepy: Výborná příloha k masu nebo lehká svačinka má pikantní chuť a na její přípravu stačí jen tři ingredience
Bůček předem vařený a pečený: Na povrchu křupavé maso je uvnitř úžasně šťavnaté. Stačí jen dodržet postup při přípravě
Vaření v tlakovém hrnci znamená úsporu času i energie. S našimi vychytávkami a tipy obsluhu hravě zvládnete
Komentáře