Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Pixabay

Ne každý vlastní parní hrnec, ale vaření potravin v páře ovládaly už naše babičky. Vyzkoušejte jednoduchý způsob, pomocí kterého uvaříme v páře nejen brambory, zeleninu a knedlíky, ale i maso a ryby.

Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně nevyluhuje do vody. U potravin navíc nehrozí jejich rozvaření, protože proces můžeme lépe kontrolovat. Kromě toho šetříme čas, vodu i energii, protože vařit hrnec vody nebo jen pár centimetrů v hrnci je výrazný rozdíl.

Jak vařit v páře

Pořídíme si v domácích potřebách kovový pařáček s otvory. Do hrnce nalijeme tolik vody, aby se těsně dotýkala dna pařáčku. Na pařáček můžeme ještě položit papír na pečení ve tvaru kruhu, i ten můžeme na několika místech proděravět, aby pára mohla lépe prostupovat. Díky papíru se potravina k pařáčku nepřilepí.

Na papír naskládáme potraviny, které chceme vařit. Zakryjeme je dobře těsnící poklicí. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme jen velmi mírně vařit. Tak vzniká největší množství páry. Při déletrvajícím vaření hlídáme hladinu vody a průběžně doléváme vroucí vodu, aby se var v hrnci nepřerušil.

Zkuste v páře uvařit ovocné, bramborové nebo kynuté knedlíky, určitě se vám tato metoda zalíbí. Hodně zdaru!

Tento tip je užitečný  (4x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům