Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Zdroj: Pixabay

Ne každý vlastní parní hrnec, ale vaření potravin v páře ovládaly už naše babičky. Vyzkoušejte jednoduchý způsob, pomocí kterého uvaříme v páře nejen brambory, zeleninu a knedlíky, ale i maso a ryby.

Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně nevyluhuje do vody. U potravin navíc nehrozí jejich rozvaření, protože proces můžeme lépe kontrolovat. Kromě toho šetříme čas, vodu i energii, protože vařit hrnec vody nebo jen pár centimetrů v hrnci je výrazný rozdíl.

Jak vařit v páře

Pořídíme si v domácích potřebách kovový pařáček s otvory (napařovací podložku). Do hrnce nebo kastrolu nalijeme tolik vody, aby se těsně dotýkala dna pařáčku. Na pařáček můžeme ještě položit papír na pečení ve tvaru kruhu, i ten můžeme na několika místech proděravět, aby pára mohla lépe prostupovat. Díky papíru se potravina k pařáčku nepřilepí. Pařáček můžeme také jednoduše potřít olejem.

Na papír naskládáme potraviny, které chceme vařit. Zakryjeme je dobře těsnící poklicí. Vodu přivedeme k varu, snížíme teplotu a necháme jen velmi mírně vařit. Tak vzniká největší množství páry. Při déletrvajícím vaření hlídáme hladinu vody a průběžně doléváme vroucí vodu, aby se var v hrnci nepřerušil.

Zkuste v páře uvařit ovocné, bramborové nebo kynuté knedlíky, určitě se vám tato metoda zalíbí. Hodně zdaru!

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více