Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Zdroj: Pixabay

Každý, kdo se pouští do přípravy kynutého těsta, si přeje, aby bylo výsledné pečivo z něj co nejchutnější, nejlepší. Někomu se zdá kynuté těsto záludné, těžké nebo zrádné. Není tomu tak! Stačí dodržet několik pravidel a vaše pečivo bude vždy povedené - krásné, lesklé, dobře nakynuté, na dlani lehoučké, na jazyku chutné a voňavé.

Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat?

  • Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme včas ze studené spíže do kuchyně, vodu z vodovodu můžeme použít lehce vlažnou, droždí vyndáme z lednice.
  • Pokud nepoužijeme při přípravě těsta domácí pekárnu, je vhodné z trochy tekutiny, 1-2 lžic mouky, lžičky cukru a droždí vyrobit kvásek a nechat ho dobře nakynout. Kvasinky z droždí se zaktivují, začnou se množit a to vše pak pomůže k dobrému vykynutí uhněteného těsta.

  • Vodu do kvásku použijeme vlažnou. A tady dělá mnoho začátečníků tu chybu, že použijí vodu horkou, která kvasinky spaří. Většina jich tím uhyne a těsto kyne špatně nebo vůbec ne.
  • Velkou chybou bývá nedostatečně uhnětené těsto. V takovém je špatně vyvinutý lepek, těsto se trhá, nevypadá pěkně a pečivo z něj také nebývá vzhledné. Ať mísíme ručně nebo robotem, měli bychom těsto hníst tak dlouho, až se pěkně táhne a je hladké.
  • Uhnětené těsto zakryjeme proti osychání a necháme ho před tvarováním dobře vykynout.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář