Krkovička v máslové marinádě: Fantastickou chuť másla a koření doladí černé pivo, křehkost zajistí delší marinování
19. 7. 2023 Vaření
Krkovička je základem spousty klasických českých receptů. Aby taky ne. Vždyť ji lze poměrně jednoduše a rychle připravit. Výsledkem je jemné a šťavnaté maso, na kterém si pochutná celá rodina.
Jak správně připravit krkovici
Vepřová krkovice je výborným kusem masa. Můžeme ji upéct v celku, ale také nakrájenou na plátky. Pokud ji nebudeme připravovat příliš dlouho a nevysušíme ji, získáme šťavnaté maso. Plátky krkovice jsou oblíbené i na letní grilovačku.
Krkovici můžeme jen tak dát na gril a dochutit až na talíři, nebo ji naložit do některé z řady marinád. Pokud chceme u masa i šťávu, je lepší ho péct v troubě.
Mohlo by vás zajímat
Jakou marinádu připravit na krkovici
Maso se většinou marinuje v olejové marinádě. Často se kombinuje olej, hořčice, česnek, pepř a sůl. Zajímavou variantou je ale máslová, ve které hraje důležitou roli i černé pivo. Na ni potřebujeme kromě těchto dvou ingrediencí ještě drcený kmín, zázvor a majoránku. Zázvor můžeme použít čerstvý i sušený. V případě majoránky se sušená varianta projeví ve výraznější chuti. Přidat můžeme i sušenou petrželku.
Jak dlouho nechat marinovat krkovici
Ať už zvolíme jakoukoliv marinádu, je třeba ji do masa důkladně vetřít a krkovici dát do dobře uzavíratelné plastové misky s uzávěrem. V lednici by pak měla zůstat přinejmenším dvě hodiny, ale delší odležení se pak projeví na lepší chuti masa. Ideálně tedy marinujeme přes noc. Před tepelnou úpravou je ale třeba včas maso vyndat z lednice a počkat asi půl hodiny, než se se přizpůsobí pokojové teplotě.
Jak zvládnout vaření, když nemáte čas nebo nejste zrovna zběhlí v kuchařském umění? I snadné recepty mohou být výborné; platí totiž, že v jednoduchosti je krása. Vezměte si třeba červenou čočku; nemá…
Jak připravit krkovičku v máslové marinádě
Na přípravu tohoto receptu si přichystejte: 2 plátky krkovice, pepř a sůl. Na marinádu: 100 g másla, 300 ml černého piva pokojové teploty, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku sušeného zázvoru a 1 lžičku majoránky.
Jak na to? Máslo rozehřejte. Maso zlehka naklepejte, posolte a opepřete. Do mísy dejte rozehřáté máslo, přilijte pivo, přidejte majoránku a zázvor. Do toho vložte maso a obalte ho dobře v tekutině. Nechte marinovat alespoň dvě hodiny v lednici. Pak misku vyndejte z lednice a nechte maso přizpůsobit okolní teplotě.
Troubu rozpalte na 200 °C. Maso i s marinádou dejte do pekáčku a vložte do trouby. Pečte dozlatova a v průběhu podlévejte výpekem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pražských hospod: K Flekům chodili Tyl i Neruda, pivo se tu točí už od patnáctého století
Seriál Zločiny Velké Prahy zavádí trojici… Číst více
Den světlého ležáku
Světlý ležák je nejvíce konzumovaným a nejlépe komerčně dostupným druhem piva na světě. Vyrábí se spodním kvašením v otevřené kvasné kádi při nízkých… Číst více
Utopenci: Poradíme, jak si tuto hospodskou klasiku připravit doma
Utopenci jsou oblíbenou restaurační chuťovkou studené kuchyně, která se podává k pivu. Jedná se o špekáčky s cibulí ve sladkokyselém nálevu. V… Číst více
Ovar s křenem je venkovská klasika. Poradíme s jeho přípravou krok za krokem
Jaké maso je potřeba na ovar? Nejčastěji se používá vepřové koleno, hlava, jazyk, plec a lalok. Uvařené maso obereme, přidáme nastrouhaný křen nebo… Číst více
Zapálená vlastenka, až poté kuchařka. Magdalena Rettigová psala i červenou knihovnu
Kterou kuchařku známe všichni? No přece tu od… Číst více
Vaříme s nejmenšími: Zkuste skvělého mořského vlka jako v MasterChef Junior!
I děti umí kouzlit v kuchyni! A pořad MasterChef… Číst více
K Pinkasům na jedno chodívali i Voskovec s Werichem. Co si tam dáte dnes?
Pražské hospody v dobách své největší slávy… Číst více
Pivnice U zlatého tygra byla druhým domovem Bohumila Hrabala, hostila i Havla s Clintonem
Když se vydáte na procházku do samotného srdce… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?
To, co si dnes spojujeme hlavně s různými… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Byliny v kuchyni: Majoránka není jen koření do bramboračky. Léčí neurózy i ekzém
Mini karbanátky frikadely jsou nejlepší z vepřového a hovězího masa. Pikantní chuť dodá hořčice, muškátový oříšek je krásně ovoní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 8 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 10 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 10 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 12 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Krupicové nočky do polévky už potrápily nejednoho začátečníka. Poradíme dva způsoby přípravy
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Medová krkovička: Krkovička naložená v medu a pečená na pivu je neuvěřitelně křehká a šťavnatá, navíc snadná na přípravu