Jak pěstovat hlávkovou kapustu. Získáme cennou surovinu pro kuchyňské zpracování
Kapustu hlávkovou řadíme mezi košťálovou zeleninu, stejně jako kapustu růžičkovou i kadeřavou, kedlubny, květák a zelí. Listy kapusty sice můžeme konzumovat zasyrova, ale více nám chutnají až po tepelné úpravě. Připravujeme je v páře, dusíme, zapékáme a přidáváme do polévek i karbanátků.
Náš jídelníček by měl být vyvážený a obsahovat širší škálu druhů zeleniny, včetně zeleniny košťálové. Oldřich Dufek v knize Zelenina a ovoce v kuchyni uvádí, že: "Kapusta je zelenina biologicky velmi cenná. Má značný podíl bílkovin, tuku, sacharidů a vlákniny. Příznivý je i obsah vitamínu C, vápníku, fosforu, sodíku a hořčíku."
Jak pěstovat kapustu
Kapustu pěstujeme v různých odrůdách, které se liší užitkovými vlastnostmi a délkou vegetační doby. Řídíme se doporučeným obdobím pro pěstování a sklizeň konkrétní odrůdy.
- Rané odrůdy kapusty vyséváme k předpěstování již od února do března. Malé rostliny přepichujeme do truhlíků a kelímků. Před venkovní výsadbou je pozvolna otužujeme.
- Pokud nemáme na předpěstování vhodné podmínky, raději si rovnou koupíme vzrostlé sazenice.
- Vysazujeme je na jaře do fóliovníku nebo rovnou na záhon, pro lepší tepelnou pohodu je přikrýváme netkanou textilií. Textilie poskytuje ochranu i před běláskem zelným.
- V průběhu sezóny kapusty postupně sklízíme ke spotřebě, musíme ale sledovat, aby hlávky nepopraskaly. Kapusty ze stejně staré výsadby často dorůstají současně do sklizňové velikosti. V tom případě je včas sklidíme a část zmrazíme na pozdější využití - buď samostatně nebo ve směsi s další zeleninou.
- Pozdní odrůdy vyséváme až v dubnu. Mají výrazně delší vegetační dobu, do sklizňové velikosti dorůstají teprve na podzim.
- Kapusty jsou poměrně odolné proti chladnému počasí, proto je necháme až do sklizně na záhonech. Netkaná textilie nebo sláma a chvojí zlepší jejich teplotní podmínky.
Kapusta je cennou surovinou pro kuchyňské zpracování. Můžeme ji dusit jako přílohu, zapékat, přidávat do polévek. Zvlášť výborné jsou kapustové karbanátky, do kterých můžeme přidat ještě strouhaný sýr nebo uzeninu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 6 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 8 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 10 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 10 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak hnojit rajčata: Správné postupy zajistí bohatou úrodu a zdravé rostliny po celou sezonu
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Komentáře