Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladký nesmysl z USA? Marshmallow znali už staří Egypťané, Řekové ho měli jako lék
Zdroj: Pixabay, S. Hermann & F. Richter, Pixabay licence

Jsou sladké, měkké a pružné - a také zatraceně dobré. Marshmallow jsou fenomén. Můžete je žvýkat jen tak, když máte chuť na něco sladkého, anebo si je můžete opéct u táboráku či na grilu. Řekli byste, že tahle cukrovinka vznikla už před tisíci lety?

Překvapivé zjištění

Jak uvádí Candyusa, internetový magazín o sladkostech populárních ve Spojených státech, marshmallow je vlastně rostlina. Jmenuje se althaea officinalis neboli proskurník lékařský, který nejspíš znáte pod názvem ibišek. Vyskytuje se převážně v Evropě a západní Asii. Jako člen rodiny slézů se vyskytuje hlavně ve vlhkých a bažinatých oblastech, odtud a spojení se slézem pochází i její název.

Tisíciletá historie

Jak dále píše Candyusa, už 2000 let př. n. l. si staří Egypťané užívali zvláštní lepkavou pochoutku, kterou dnes známe pod názvem marshmallow. Vyjadřovali jí úctu a používali ji obřadům zasvěceným bohům. Byla určena především pro vysoce postavené členy královských rodů. Samozřejmě se nepodobala dnešním bonbonům; byla to pouze ibišková šťáva smíchaná s ořechy a medem. V 9 století př. n. l. Řekové používali balzám z mízy proskurníku k hojení ran a klidnění bolestí v krku. Často nacházel uplatnění i při bolestech zubů nebo včelích bodnutích. V dalších stoletích se léčivé využití ibišku různilo. Arabští lékaři používali listy jako protizánětlivý obklad, Římané objevili, že proskurník funguje jako projímadlo, zatímco řada jiných civilizací ho využívala jako prostředek k povzbuzení libida. Ve středověku sloužil ibišek jako lék na všechno, od bolavého žaludku, přes nachlazení až po nespavost.

Francouzský vliv

Po staletí ibišek sloužil jako zdroj potravy v dobách hladomoru. Na rozdíl od bonbónů marshmallow je totiž tahle rostlinka tuhá a dost hořká. Jak píše Eleanour Sinclair Rohde v knize A Graden fo Herbs, v 19. století se francouzští cukráři rozhodli spojit léčivé vlastnosti rostliny s postupy Egypťanů. Tak vznikl pâté de guimauve, houbovitě měkký dezert vyrobený ze šlehaných sušených kořenů proskurníku s cukrem, vodou a bílky. Pochoutka se rychle stala hitem. Jenže se objevil problém. Sušení a příprava marshmallow natáhla výrobu na jeden nebo dva dny. Aby se zkrátil čas, cukráři nahradili rostlinný extrakt želatinou.

Další skok ve výrobě marshmallows přišel v padesátých letech minulého století, kdy výrobce Alex Doumak vyvinul proces, který vytlačoval směs na marshmallow kovovými trubkami a tvaroval ji do dlouhých pásů, které se po té rozřezaly na jednotnou velikost. Tento postup dal bonbonům válcovitý tvar a napumpoval do nich ještě více vzduchu. Marshmallows byly mnohem měkčí, ale také pevnější.

Marshmallows v kuchyni

Zejména Američani tuhle pochoutku milují všelijak upravenou. Vlastně jako první přišli s nápadem opékat bonbony nad ohněm a nutno dodat, že to byla myšlenka velmi podnětná. Nemusíte ale zůstat jenom u ní. Zkuste hodit jeden kousek této cukrovinky do kávy; nejenom, že ji osladí, ale ještě na ní udělá pěnu. Marshmallow můžete použít do sladkých špízů, které proložíte sezónním ovocem. Rozumí si s čokoládou, dají se jimi zdobit poháry, anebo je můžete přidat do sladkých těst a vyrobit originální moučníky.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Catering

Catering

Catering je specifická služba, nejčastěji gastronomická, při které si zákazník objedná veškeré zajištění libovolné akce, tzv. na klíč. Firma mu dodá… Číst více

Garden party

Garden party

Tato zahradní slavnost se většinou pořádá v soukromí hostitele pro určitý okruh pozvaných osob. Občerstvení se podává ve formě rautu nebo nabídkových… Číst více

Koktejl

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo večer. Jídlo se podává ve formě studené kuchyně tak… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více