Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!
3. 5. 2021 Vaření
Máte pár dní do výplaty nebo zkrátka šetříte, ale nakrmit sebe či rodinu musíte? Poradíme vám, jak uvařit zdravě, lehce a výživně, a přitom ne draze. S několika základními surovinami se toho totiž dá v kuchyni vyčarovat docela dost za docela málo peněz.
Luštěniny, favorité šetrnosti
Čočka, fazole, hrách, sója… to všechno bylo běžnou součástí jídelníčku našich předků a je škoda, že luštěniny z naší stravy skoro vymizely. Mají totiž vysoký obsah vlákniny i rostlinných bílkovin a zároveň skoro žádné tuky. Navíc jsou bohaté na komplexní sacharidy. Ze všech těchto důvodů by se měly alespoň dvakrát v týdnu objevit v našem jídelníčku. Oblíbeným pokrmem bývala třeba čočka na kyselo, která se dá udělat i zcela bez mouky, k večeři se hodí pikantní hrachová kaše s chilli a koriandrem anebo klasický libanonský hummus s chlebem pita.
Zeleninová jídla
Ano, mnoho druhů zeleniny za poslední dobu zdražilo, ale třeba mrkev nebo zelí se stále dají pořídit výhodně. Mrkvová polévka s vajíčkem a kapáním je výtečnou večeří pro děti i dospělé, stejně jako dušená mrkev s vařenými bramborami. A co zelí? Kromě zelné polévky je můžete také nakrouhat a podusit na másle spolu s nastrouhanou mrkví, promíchat s uvařenými špagetami a ochutit trochou sojovky. Možná si tuhle kombinaci neumíte představit, ale zaručujeme, že chutná skvěle!
Mohlo by vás zajímat
Podobně překvapivou dobortou může být zelí zapečené s ovesnými vločkami a balkánským sýrem. O tento recept se s námi podělila spisovatelka Iva Pekárková, která jej poprvé napsala do facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. Podle Ivy potřebujete na celý pekáč této chuťovky jen jednu malou hlávku zelí, tři nebo čtyři cibule, pár stroužků česneku, ovesné vločky, sůl a koření dle chuti a nakonec kus balkánského sýra. Postup přípravy je následující: Cibuli nakrájejte nahrubo a mírně ji osmahněte v pánvi na pár kapkách oleje. Přidejte nakrájené zelí a osmažte je taky. Iva přidává i trochu kurkumy, drcený kmín, sůl a na plátky nakrájený česnek. Vše nechte společně v pánvi trochu změknout. Pak přímo v pekáči smíchejte vzniklou hmotu s menším množstvím ovesných vloček a s balkánským sýrem nakrájeným na kostičky. Pečte v troubě při 200°C dozlatova.
Vsaďte na těstoviny
V akci se dají kolínka, špagety nebo penne pořídit doslova za pár korun. Nejsnazší večeří jsou pak uvařené těstoviny se strouhaným sýrem a kečupem, ale vyzkoušet můžete i špagety se špenátovým pestem. Pesto je mimochodem výtečná omáčka, kterou si snadno vyrobíte doma a dochutíte tak těstoviny podle svých preferencí. Zkuste třeba pesto z medvědího česneku nebo z mrkvové natě. Těstoviny se ale dají udělat i nasladko s tvarohem a cukrem, případně posypané mletým mákem a cukrem.
Polévka je grunt
My Češi jsme polévkový národ. A taková bramboračka, kyselo nebo jihočeská kulajda jsou přesně tím, co si můžete uvařit, aniž by to zruinovalo rodinný rozpočet. A ještě jednu výhodu polévky mají: doplní vám pitný režim! Udělejte si třeba couračku nebo bramboračku skleněnku podle receptů staročeské kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Sladké kaše ráno i večer
Krupicová, z ovesných vloček, jahelná nebo rýžová… Sladké kaše jsou zajímavým zpestřením jídelníčku. Byť se, kvůli kalorické hodnotě, hodí spíše na snídani, jednou za čas si je klidně můžete dopřát i k večeři. A když kaši uvaříte z mléka, nebo k ní přidáte na závěr trochu jogurtu, dostanete tak do jídla i nějaké bílkoviny a zlepšíte jeho výživové vlastnosti.
Chleba s pomazánkou
Ne vždycky je čas nebo chuť vařit. A ani není nutné mít vždy teplou večeři. Chléb s pomazánkou je taky dobrá volba - zvlášť, když jich uznáme a umíme tolik! Udělejte si třeba sardinkovou, výtečná je ale i cuketová, celerová nebo z červené řepy.
Mohlo by vás zajímat
Dobroty ze zbytků
A co vařit sedmý den, když už nevíte, kudy kam? Prošmejděte lednici a spíž a dejte šanci všem zbytkům. Třeba takové knedlíky s vajíčky, topinky ze staršího chleba, česnečka nebo zapečené těstoviny udělají na talíři ještě hodně parády!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Návod na perfektní jarní detox: Dopřejte si medvědí česnek i pampelišky a buďte svěží
Pesto presto! Jak vyrobit levnou českou verzi slavné italské speciality, kterou si zamilujete?
Co na chleba? Zkuste avokádovou, tvarůžkovou nebo česnekovou pomazánku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
1. 7. 2021 18:39
19. 5. 2021 20:55
5. 5. 2021 15:00