Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdo vymyslel crème brûlée? Možná španělské jeptišky, které zkazily dort pro biskupa
Zdroj: Pixabay.com, Freestocks-photos, Pixabay license

Jestli jste crème brûlée ještě nikdy neochutnali, měli byste to hned napravit. I když název dezertu zní honosně a podává se ve vybraných restauracích, lze ho bez problémů připravit i v domácích podmínkách. Odkud se vlastně vzala tahle úžasná smetanová dobrota s pikantní krustičkou na povrchu?

Francouzský původ? Sotva

Většina lidí předpokládá, že crème brûlée je produktem francouzské kuchyně, což není úplný omyl, protože ten název je francouzský a dal by se přeložit jako opálená smetana. Jak už to tak ale bývá, když je něco dobrého, přispěchají další, kteří si chtějí připsat autorství té dobroty. A tak se Francie o slavný dezert „pře“ ještě s několika dalšími evropskými zeměmi. Jak to opravdu je?

Začněme v zemi galského kohouta. S tak respektovanou kulinářskou scénou dává smysl, že se tam zrodí něco tak lahodného jako crème brûlée. Obhájci francouzského autorství tvrdí, že byl poprvé představen už roku 1691 a to v kuchařské knize uznávaného šéfkuchaře Françoise Massialota. Takže pokud byl crème brûlée poprvé formálně uveden Francouzi před více než 300 lety, proč stále existují otázky ohledně jeho identity? Problém spočívá v zálibě v pudinku, který se nachází pod sladkou krustou crème brûlée. V různých podobách se totiž objevoval napříč celou Evropou, takže by asi býval nebyl problém stvořit hodně podobný dezert i jinde.

Evropské dezerty

Tak třeba takový Crema Catalana, španělský dezert, který vypadá podobně a navíc se o něm vypráví zajímavá legenda, v níž hrají roli jeptišky. Ty jednou připravovaly dort pro biskupa, jenže se jim to nějak nepovedlo. Tak se snažily svůj výtvor napravit a vršek přelily karamelizovaným cukrem. Tím vznikl efekt křupavé krusty. Zní vám to povědomě? Nárok na autorství lahodného vynálezu si dělá i anglická Trinity College, kde na konci 19. století chtěli nějak označit pudinkové dezerty pro studenty. Výsledkem byl oblíbený Trinity krém.

Éra domácího hořáku

Zpočátku se do tohoto dezertu nikomu nechtělo, ale každý, kdo ho ochutnal, z něj byl doslova unesený. Proslulí kuchaři i propagátoři francouzské kuchyně, mezi které se řadí i Američanka Julia Child, jež tuhle sladkou dobrotu představila svým krajanům, postupně začali tento dezert různě vylepšovat a doslova kouzlit se zpracováním základních ingrediencí. V průběhu let se crème brûlée hodně posouval ve vývoji a díky malým kuchyňským hořákům určeným ke flambování si ho dnes můžete připravit i doma.

Domácí crème brûlée

Pro čtyři osoby budete potřebovat 4 žloutky, 450 ml smetany ke šlehání, vanilkový lusk, 50 g moučkového cukr a krupicový cukr na posypání dezertu pro zkaramelizování a výrobu krusty. Smetanu vlijte do hrnce a přidejte obsah vanilkového lusku. Na mírném plameni za stálého míchání zahřívejte. Postavte čistou nádobu do vodní lázně a vyklepněte do ní žloutky. Žloutky promíchejte s cukrem, přilijte k nim smetanu a ve vodní lázni neustále míchejte, dokud směs pořádně nezhoustne. Do žáruvzdorných mističek nalijte hmotu, přendejte je na plech a vložte do trouby. Do plechu nalijte vodu tak, aby dosahovala pod okraje mističek. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte asi půl hodiny, dokud krém neztuhne. Po upečení nechte krém vychladnout, posypte krupicovým cukrem a přepalte flambovací pistolí.

Marie

Nejnovější recepty Více