Pořádek v lednici: Kam patří maso, kam zelenina a jak se vyhnout zápachu?
13. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Je to snad nejpoužívanější pomocník v domácnosti; dveře lednice otevíráme několikrát denně. A právě proto bychom měli uvnitř udržovat pořádek a potraviny dávat tam, kam patří. Jak na to?
Nahoru jogurty a sýry
Ukládání potravin v lednici se řídí podle teploty, která by se měla celkově pohybovat mezi 4 až 8°C, ale také podle míry vlhkosti. Platí, že v nejvyšší polici je nejvyšší teplota a zároveň nejnižší vlhkost. Proto nahoru patří veškeré mléčné výrobky, od sýrů přes jogurty až po máslo.
Doprostřed hotová jídla a uzeniny
Na prostřední police ukládejte hotová uvařená vychladlá jídla, pomazánky a veškeré uzeniny, tedy šunku, slaninu a klobásy, a také vajíčka. Ta nepatří do dveří, byť je to obecně rozšířený zvyk. Jenže dveře se často otevírají a bývá v nich tak spolu s horní částí lednice nejvyšší teplota. Z tohoto důvodu dávejte do dveří otevřené zavařeniny, konzervy, nápoje, hořčici nebo kečup.
Mohlo by vás zajímat
Dolů maso a ryby
V nejchladnějším místě lednice, na polici přesně nad „zeleninovou zásuvkou“, byste měli uskladňovat maso, ryby, drůbež. Ale pozor na to, aby případná krev z masa nestékala dolů na čerstvou zeleninu a ovoce. Veškeré syrové maso by proto mělo být uloženo v plastové krabičce a odděleno od ostatních potravin.
Přihrádka na zeleninu
V nejnižší přihrádce je nejvyšší vlhkost, což se hodí pro čerstvé ovoce a zeleninu. Ovšem některé druhy do lednice nepatří vůbec. Do lednice nedávejte cibuli, česnek, banány, citrusy, rajčata, lilek ani salátové okurky. Dokonce ani pro brambory to není ideální místo. Ty by měly být ve sklepě. Pokud ho nemáte, kupujte jen takové množství brambor, které rychle spotřebujete.
Mohlo by vás zajímat
Obecné zásady
Potraviny určené k rychlé spotřebě dávejte na polici vždy dopředu, abyste je měli na očích. Ty, které vydrží déle, můžete dávat dozadu. I tak ale jednou týdně zkontrolujte datum spotřeby na jogurtech, sýrech a podobně a podívejte se, zda některé jídlo neplesniví nebo zda zelenina již není zavadlá. Lednici také nikdy nepřeplňujte. Je to důležité kvůli spotřebě energie i kvůli tomu, že by mezi potravinami měl proudit vzduch.
Generální úklid
Jednou za čas všechny potraviny vyndejte, lednici odpojte od zdroje energie a vnitřní i vnější části důkladně omyjte, případně otřete octem, který pomůže likvidovat bakterie. Proti zápachu fungují tajné triky našich babiček. Do lednice dejte v mističce kávu, kávovou sedlinu nebo sodu. Nechte působit jeden den a pak vyhoďte. Káva i soda pach absorbují a vy se jej tak snadno zbavíte.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Párek v rohlíku by bez ní nebyl to pravé. Víte, co má hořčice společného s ředkvičkou?
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Klobása na našem štědrovečerním stole? Samozřejmě. Vinná klobása totiž patří na vánoční stůl již celá staletí
Čerstvá mrkev zabrání přepalování oleje: 8 babských rad pro perfektní smažení