Hřešíme zdravě(ji): Datle, melasa, čekanka… Čím sladit místo cukru?
15. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Máte rádi sladké, ale víte, že klasický cukr moc zdravý není? Zkuste ke slazení použít jeho o něco zdravější přírodní alternativy. Nejen, že získáte více minerálních látek a jiných živin, ale také obohatíte své vaření a pečení o nové chutě a vůně a v některých případech i ušetříte kalorie.
Cukr musí z kola ven
Na začátek je třeba si něco ujasnit; většina alternativ ke klasickému cukru má stejnou nebo téměř stejnou kalorickou hodnotu. Pokud tedy hubnete nebo z jiných důvodů potřebujete omezovat cukry, je potřeba myslet na to, že například třtinový cukr, javorový sirup, datlová pasta a mnohá jiná sladidla nejsou kaloricky výhodnější. To ovšem neznamená, že nemohou zajímavě zpestřit naše jídelníčky, dodat nám vitamíny, vlákninu či minerály. A některé z přírodních sladidel se dokonce hodí i pro redukční režim.
Ovoce
Ovocem - čerstvým, mraženým nebo sušeným - musíme začít. S tím totiž neuděláte chybu. Je to ideální slazení do kaší, pudinků, žemlovky i mnoha moučníků. Banány, jablka, švestky i hrušky obsahují sice hodně cukru, ale kromě toho i vitamíny, minerály a cennou vlákninu. Kaloricky výhodnější jsou potom jahody nebo lesní ovoce. Vyzkoušejte k snídani třeba banánové lívanečky bez mouky i cukru, které pak dozdobíte malinami a jogurtem.
Mohlo by vás zajímat
Kokosový cukr
Kokosový cukr se vyrábí z kokosových květů, má tmavě hnědou barvu a výraznou chuť a vůni připomínající karamel. Má nižší glykemický index díky obsahu vlákniny inulinu, ale má stejnou kalorickou hodnotu jako klasický cukr. Na rozdíl od cukru „bílého“ ovšem obsahuje draslík, zinek, železo a vápník. Kokosový cukr se hodí ke slazení kávy, čaje nebo limonád, využít jej můžete i do palačinek nebo lívanců.
Datle, datlový sirup a pasta
Datle jsou vynikají díky obsahu minerálních látek a vlákniny. Zároveň ale obsahují vysoké množství sacharidů a jejich kalorická hodnota je přibližně 1200 kj na 100 g. Ke slazení se skvěle hodí, jen musíte počítat s tím, že nejsou dietní. Nicméně, v raw stravování jsou oblíbenou součástí „syrových“ dezertů a mnoha různých pamlsků. Při vyčerpání vám i dvě, tři čerstvé datle dodají energii. Nepleťte si je ovšem se sušenými a vysoce doslazovanými; to už je nezdravá kalorická bomba. Čerstvé datle jsou u nás hůř k sehnání, koupíte je nejčastěji v prodejnách s arabskými potravinami a ne celoročně, protože sezona datlí začíná koncem září. Běžně je ale k dostání datlový sirup nebo pasta. Z čerstvých datlí uděláte skvělý datlový koláč.
Mohlo by vás zajímat
Třtinová melasa
Melasa je vedlejší produkt, který vzniká při výrobě cukru. Tento lepkavý, mazlavý, hustý tmavě hnědý sirup obsahuje asi 50 % cukru, což je například méně, než mají již výše zmíněné datle. Zároveň je podle webu Lékárna.cz bohatá na vápník, hořčík, železo, fosfor, mangan, draslík, měď nebo sodík a také vitamíny skupiny B. Melasa má trochu zvláštní, specifickou chuť, proto doporučujeme s ní začít sladit nejdříve koláče, případně zkuste slunečnicový chléb s melasou.
Čekankový sirup
Z čekanky se už dávno dělávala nasládlá náhražka kávy, v posledních letech je ale hitem čekankový sirup, vyrobený z kořene rostliny. Pokud chcete sladit a zároveň hubnout, čekankový sirup je ta správná volba. Obsahuje totiž asi o polovinu méně kalorií než cukr, má nízký glykemický index a vysoký obsah vlákniny. Hodí se tedy i pro diabetiky. Je nejlepší do nápojů, kaší, ke slazení jogurtů, palačinek a sladkých omelet. Můžete s ním také nahradit cukr při pečení, ale pozor, těsto pak bude hutnější.
Rostlina stévie
Další nekalorická náhrada cukru pochází původně z Jižní Ameriky, ale dá se docela dobře pěstovat i u nás. Ke slazení se používá extrakt z listů rostliny, který má asi 300x větší sladivost než běžný řepkový cukr, ale téměř nulovou kalorickou hodnotu. Čerstvé lístky rostlinky vám skvěle osladí čaj nebo jiný nápoj, pro pečení použijte extrakt ze stévie. Výborné jsou například zdravé řezy se stévií.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čekanka: Prosincová bylina, která dokáže uzdravovat a vyrábí se s z ní náhražka kávy
Ovoce podle znamení: Váhy milují mango, Panny si nejvíc pochutnají na hruškách
Přírodní sladidla pro diabetiky: Čím se dá nahradit bílý cukr? Máme pro vás přehled toho nejlepšího
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Komentáře
3. 5. 2021 12:37
Vyzkouším