Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kde se vzal karamel? Původ cukrovinky, po které šílí davy, je obestřen tajemstvím
Zdroj: Kobby Mendez, Unsplash.com

Ačkoliv v srdcích milovníků sladkého čokoláda hraje prim, kolega karamel této cukrovince zdatně šlape na paty. Vyrobit jej není náročné a je opravdu lahodný, ať už jako náplň nebo ve formě karamelek. Kde se ale karamel vlastně vzal? Jeho pravý historický původ zůstává dodnes nejasný...

Záhadný původ karamelu

Tekutý jako náplň čokoládové tyčinky nebo tvrdý ve formě karamelek... Karamel je nedostižně lahodná sladkost, která konkuruje i královně mezi cukrovinkami - samotné čokoládě. Vyrobit jej je snadné - vzniká karamelizací cukru. Cukr krystal stačí zahřát na teplotu 170°C a už začíná tát do lahodné tekuté potraviny sladké chuti a zlatavě hnědé barvy. Kde se tahle populární dobrota ale vzala? To nikdo přesně neví.

Jisté je, že karamel a karamelové bonbony zná lidstvo už staletí, možná i déle. Jedna teorie tvrdí, že karamel vynalezli v arabském světě někdy kolem roku 1000 n.l. Šlo o tvrdou formu karamelu, na kterou přišli tak, že rozpustili cukr ve vroucí vodě. Další historické prameny uvádějí, že tvrdé kusy karamelu jako sladkosti vařili první američtí osadníci až kolem roku 1650.

Původ slova karamel každopádně hledejme u nás doma v Evropě. Anglické slovo caramel pochází z francouzského caramel, a to je zase patrně odvozeno od španělského caramelo, které je známo od 18. století. Historici se přou, jestli má caramelo základ v pozdně latinském výrazu calamellus, což bylo označení pro cukrovou třtinu, nebo naopak v arabském kora-moħalláh, což označuje něco jako "kouli z cukru". 

Záhadný je i původ měkkých karamelek. Cukráři v průběhu věků znalí původního tvrdého karamelu je pravděpodobně nezávisle na sobě vynalezli tak, že do roztaveného cukru zkoušeli přidávat mléko či smetanu. 

Slaný karamel je z Francie

Konkrétnější povědomí máme o slané variantě karamelu, která je čím dál oblíbenější a je vynikající například jako příchuť zmrzliny, protože perfektně kombinuje sladkost i slanost a v našem mozku tak spouští proces, který nás nutí jíst ho víc a víc. Slaný karamel vynalezl vyhlášený francouzský cukrář Henri Le Roux z Bretaně v roce 1977. Pro tento region je typické slané máslo a právě jeho přidáním do klasického karamelu mistr cukrář přišel na tuto novou lahůdku. Svůj objev nazval "caramel au beurre salé", tedy doslova karamel se slaným máslem, a i se zkratkou CBS si toto jméno i skvělou pochoutku nechal patentovat. V roce 1980 pak byl slaný karamel titulován nejlepší cukrovinkou Francie.

V 90. letech pak pařížský cukrář Pierre Hermé světu představil makronky se slaným karamelem, které se staly hitem. Po začátku nového tisíciletí už byl slaný karamel běžnou přísadou vyhlášených kuchařů všude po světě a v roce 2008 jej jako příchuť svých zmrzlin a káv na běžný trh uvedly firmy Häagen-Dazs a Starbucks.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více